Bankalar Açısından Faiz Oranı Neden Önemlidir?
Kredi ve mevduat işlemleri bankalar açısından oldukça önemlidir. Ticari faaliyetlerin gerçekleşmesi esnasında bankalar tarafından belirli tutarlar kesilmektedir. Bu tutarlar genellikle faiz ve dosya masraflarıdır. Bankalar bu işlemler üzerinden almış oldukları faiz oranı ile birlikte kar payı elde etmektedir. Sizlere bu yazımızda Bankalar Açısından Faiz Oranı Neden Önemlidir? Sorusunu cevaplandırmaya çalışacağız.
Birçok kurum ve kuruluş kar elde etmek amacıyla değişik yöntemler uygulamakta ve vatandaşlara sunmaktadır. Kimisi al sat işlemi gerçekleştirirken kimisi sağlamış olduğu komisyonlar ile kar elde etmektedir. Bankalarda bu komisyon sistemi içerisine dâhil edilebilir bir sektördür.
Günümüzde birçok banka sağlamış olduğu fonlar neticesinde müşteri portföyünü artırmakta ve karlı girişimlerde bulunmaktadır. Peki, bankalar bu karı nasıl sağlamaktadır. Makalemizde bankaların faiz üzerinden sağlamış olduğu kârı detaylı olarak aktaracağız.
Bankalar İçin Faiz Neden Önemlidir?
Bankaların ticari faaliyette bulunmalarının temel amaçlarından bir tanesi de fon fazlası olan kişiler ile fon ihtiyacı olan kişileri bir araya getirmesidir. Bankalar bu işlemleri gerçekleştirirken yaklaşık olarak %10 faiz oranı ile mevduat sahibinden kendi hesabına kaynak aktarmaktadır.
Bundan dolayı fon ihtiyacı bulunan kişiye yine yaklaşık olarak %10’dan fazla bir faizle kredi vermek durumundadır. Bu arada kalan tutar ise bankanın karıdır. Buradan anlaşılacağı üzere bankalar bir nevi komisyonculuk işi yapmaktadır. Bu durumun halden 3 liraya soğan alıp pazarda bunu 5 liradan fazlaya satmadan bir farkı yoktur.
Bundan dolayı bankaların kar elde edebilmesi için belirli kaynaktan elde etmiş olduğu tutarı belirlenen faiz oranı ile fon ihtiyacı olan kişilere aktarması gerekmektedir. Buradan anlaşılacağı üzere Faiz bankların karı için oldukça önemli bir etkendir.
Faiz Oranı Bankları Nasıl Etkiler?
Bankacılık sektörünün komisyon sistemi içerisine dâhil edilebilir olduğundan bahsetmiştik. Peki, bankaların yapmış olduğu bu komisyonculuk işlemi nasıl işlemektedir, bu konuyla ilgili sizlere bilgilendirelim. Bankalar, elinde bulundurmuş olduğu ya da ihtiyaç fazlası kesimden almış olduğu kaynakları bir mevduat fonu üzerinde toplamaktadır.
Mevduat fonunda biriken bu kaynak faiz oranları yükseldiğinde ya da düşüş gösterdiğinde değişiklik gösterebilmektedir. Bundan dolayı bankalar faiz oranlarının kesinlikle düşük seviyelerde olmasını istememektedir.
Bankalar mevduat – kredi arasındaki faiz oranlarında büyük karlılık göstermektedir. Bilindiğinin aksine olarak bankalar faiz oranlarının düşüşünde maliyetleri de düşürüp daha çok kar elde etmektedir. Bu yüzden dolayı mevduat ve kredi içerisinde faizin düşmesi ve yükselmesine yönelik olarak yeniden faiz tutarları belirlenmekte ve banka kendi bünyesine belirli oranda kaynak ayırmaktadır.