Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Nedir, Uygulama Ne Zaman Başlıyor?

Malumunuz üzere sigortalı olarak çalıştırılan işçilerin ay içerisindeki çalışmalarına ilişkin kazanç ve gün bilgilerini içeren aylık prim ve hizmet belgesinin takip eden ayın 23’üne kadar elektronik ortamda Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmesi gerekiyor. Ayrıca çalışanlar için bir de takip eden ayın 24’üne kadar Gelir İdaresi Başkanlığı’na muhtasar beyanname verilmesi gerekiyor.

Hal böyle olunca mükellefler iki ayrı işlem yapmak zorunda kalmakta ve iş yükünde artış meydana gelmektedir. İşte Sosyal Güvenlik Kurumu’na verilen aylık prim ve hizmet belgeleri ile Gelir İdaresi Başkanlı’na bildirilen muhtasar beyanname tek belgede birleşecek ve tek seferde bildirimi sağlanacak. Birleşimden doğan bu yeni işlemin adı da muhtasar ve prim hizmet beyannamesi. Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi konusunda merak ettiğiniz tüm sorularınızın cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Muhtasar ve Prim hizmet beyannamesi uygulaması ne zaman başlayacak?

Bildiğiniz üzere uygulama daha önce pilot il olarak belirlenen Çankırı, Amasya ve Bartın illerinde başlamıştı. Bunların dışında kalan illerde ise (29/05/2018) Resmi Gazetede yayımlanan Muhtasar ve prim hizmet beyannamesi Genel Tebliği (Sıra No:4) ile geçiş süresi 01 Ekim 2018 tarihi olarak belirlenmiştir. Yani 01 Ekim 2018 tarihi itibariyle muhtasar ve prim hizmet beyannamesi tüm illerde uygulanmaya başlanacaktır.

Muhtasar ve prim hizmet beyannamesine hangi işyerleri geçecek?

Bu uygulamaya 4a diğer adıyla ssk kapsamında işçi çalıştıran tüm işyerleri ile kamu kurumları ve bağlı müesseler ve diğer tüm işyerleri geçmek zorunda.

Muhtasar ve prim hizmet beyannamesi konusunda bilinmesi gereken bazı önemli bilgiler aşağıdaki gibidir;

  • Her ayın muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin elektronik ortamda takip eden ayın 23’ü saat 23.59’a kadar elektronik ortamda bildirilmesi gerekmektedir.
  • Aynı ay içerisinde bitirilen ihaleli işler, özel bina inşaatları ve kapatılan işyerleri ile ilgili beyanname aynı ay verilebilecek.
  • İŞKUR’dan yarı zamanlı çalışma ödeneği alanların muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin İŞKUR tarafından bildirilmesi gerekmektedir.

Muhtasar ve prim hizmet beyannamesi nasıl verilecek, üç aylık muhtasar beyanı verenler nasıl işlem yapacak?

Sigortalı işçi çalıştıran aktif işyerlerinin beyannameyi her ay vermeleri gerekmektedir. Daha önce muhtasar beyannameyi üç ayda bir verenler eğer işyerinde devamlı olarak çalışan varsa aylık olarak verecek.

Muhtasar ve prim hizmet beyannamesi nereye ve nasıl verilecek?

Beyanname elektronik ortamda vergi dairesine gönderilecek. Bunun için vergi dairesinden kullanıcı kodu ve parola alınması gerekmektedir. Mevcut e beyanname sisteminde yetkisi olanların ayrıca yetki almalarına gerek yoktur.

Özetlemek gerekirse muhtasar ve prim hizmet beyannamesi uygulaması 01 Ekim 2018 tarihi itibariyle tüm illerde ve tüm işyerleri için zorunlu hale gelecek. Dolayısıyla mükelleflerin geçiş konusunda sıkıntı yaşamamaları adına konu hakkında ön bilgi edinmeleri ve hazırlıklı olmaları faydalarına olacaktır.

Muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ile mükelleflerin işlemleri kolaylaşacak ve SGK ile Vergi dairesine ayrı ayrı bildirilen bu işlemin tek belge halinde bildirimi sağlanmış olacak.

Muhtasar ve Prim hizmet beyannamesi konusundaki sorularınızı bize yorum olarak gönderebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. Tamam Detaylı bilgi için tıklayınız.