Ölüm Halinde Emekli Maaşı Ne Kadar Düşer?
Sosyal güvenlik sistemimizin sağladığı en büyük haklardan biri ölüm sigortasıdır. Ölüm sigortasının içinde sigortalının veya emeklinin vefat etmesi halinde aylık bağlanması, iş kazası sonucu vefat etmesi halinde ölüm geliri bağlanması, cenaze ödeneği ödenmesi, ölüm toptan ödemesi ödenmesi, ölüm aylığı alan kız çocuklarına çeyiz yardımı ödenmesi gibi haklar söz konusudur. Eğer vefat eden sigortalı emekli olmuşsa hak sahiplerine aylık doğrudan bağlanmaktadır.
Eğer vefat eden sigortalı emekli olmamışsa aktif çalışıyorsa burada ölüm aylığı bağlanması için geçerli olan şart borçlanma hariç 5 yıllık sigortalılık süresi ve 900 gün prim gün sayısı olması veya tüm borçlanmalar dahil 1800 gün prim gün sayısının olması yeterlidir. Peki vefat eden sigortalının aylığının ne kadarı hak sahiplerine bağlanır ? Ölüm halinde emekli maaşı ne kadar düşer ? Ölüm aylığı hak sahiplerine hangi oranlarda bağlanır ? Kız çocuğuna hangi oranda ölüm aylığı bağlanır ?Babam vefat etti anneme ne kadar maaş bağlanır ? Merak edilen tüm bu soruların cevaplarını yazımızın detaylarında bulabilirsiniz. Babam vefat etti anneme ne kadar maaş bağlanır ?
Ölüm Halinde Emekli Maaşı Ne Zaman Kesilir ?
Sosyal Güvenlik Kurumundan emekli olan tüm emekliler yani SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı ayrımı olmaksızın tüm emekliler maaşlarını peşin alırlar. Emekli maaşları peşin ödendiğinden dolayı emekli aylığının kesilme tarihi emeklinin ölüm tarihidir. Bu nedenle emeklinin vefat ettiği tarihten sonra banka hesabına yatan aylıklar yersiz aylık olarak değerlendirilir. Hak sahiplerinin yatan bu maaşları çekmemesi gerekir. Örnek vermek gerekirse; tahsis numarasının sonu “1” olan ve maaşını her ayın 21 inde alan ssk emeklisi ayın 19 unda vefat etmiştir. Emekli aylıkları peşin ödendiğinden dolayı vefat eden ssk emeklisi ayın 21 inde yatan maaşı hak etmemektedir. Hak sahipleri tarafından bu maaşın çekilmesi halinde ya da otomatik ödeme, kredi ödemesi vb. banka tarafından kesilen ödemeler de yersiz kesinti olarak değerlendirilmekte ve bu kesintiler SGK tarafından hak sahiplerinden tahsil edilmektedir.
Ölüm Halinde Emekli Maaşı İadesi Yapılacak Mı ?
Yukarıda anlattığımız gibi ölüm aylıkları peşin ödenmektedir. Ölüm aylıkları peşin ödendiğinden dolayı maaşını aldıktan sonra vefat eden emekli maaşını hak etmiş sayılmaktadır. Örnek vermek gerekirse her ayın 27 sinde bağkurdan emekli maaşı alan emekli bir kişi maaşını çektikten 1 gün sonra ayın 28 inde vefat etmiştir. Aylık gününden sonra vefat ettiğinden dolayı ve emekli maaşları peşin ödendiğinden dolayı herhangi bir iade yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Ancak emekli vefat ettikten sonra yatan aylıkların çekilmesi halinde maaş iadesinin yapılması gerekmektedir. Bunun tespiti SGK tarafından yapılmakta olup; eğer maaş bağlanan hak sahibi var ise haksız çekilen tutar onun maaşından dörtte bir oranında kesilecektir.
Ölüm Halinde Emekli Maaşı Kime Kalır ? Ölüm Halinde Emekli Maaşı Ne Kadar Düşer?
Sigortalı vefat ettiğinde sigortalının eşine, çocuğuna, ana ve babasına şartları sağlaması halinde ölüm aylığı bağlanmaktadır. Peki vefat eden emeklinin maaşının ne kadarı hak sahiplerine bağlanır. Bunu hak sahipleri bazında tek tek inceleyeceğiz.
Eşe Ne Kadar Ölüm Aylığı Bağlanır ? Çalışan Eşe Ölüm Aylığı Bağlanır Mı?
Vefat eden sigortalının ya da emeklinin geride kalan eşine ölüm aylığı bağlanabilmesi için sigortalının vefat tarihinde evli olması gerekmektedir. Aylık bağlanacak çocuk yok ise çalışmayan dul eşe emekli aylığının yüzde 75 i çalışan dul eşe ise aylığın yüzde 50 si bağlanır. Yani 1000 TL alan sigortalının eşine çalışmıyorsa 750 TL çalışıyorsa 500 TL ölüm aylığı bağlanır.
Kız Çocuğuna Ne Kadar Ölüm Aylığı Bağlanır ? Çalışan Kız Çocuğuna Ölüm Aylığı Bağlanır Mı?
Kız çocuğuna aylık bağlanabilmesi için bekar ya da dul olması ve çalışmaması gerekiyor. Ancak Nisan 2018 de yapılan değişikliğe göre öğrenci olmaları şartıyla çalışan kız çocuklarına da ölüm aylığı bağlanabilmektedir. Kız çocuğuna ölen sigortalının aylığının yüzde 25 i bağlanmaktadır.
Erkek Çocuğa Ne Kadar Ölüm Aylığı Bağlanır ? Çalışan Erkek Çocuğuna Ölüm Aylığı Bağlanır Mı?
18 yaşından büyük erkek çocuklarına 25 yaşına kadar öğrenci olmaları halinde ölüm aylığı bağlanmaktadır. Çalışan erkek çocuklarına da öğrenci olmaları halinde ölüm aylığı bağlanabilmektedir. Erkek çocuğa ölen sigortalının aylığının yüzde 25 i bağlanmaktadır.
Anneye Ne Kadar Ölüm Aylığı Bağlanır ? Babaya Ne Kadar Ölüm Aylığı Bağlanır?
Vefat eden sigortalının anne veya babasına ölüm aylığı bağlanabilmesi için anne ve babanın gelirlerinin asgari ücretin altında olması ve SGK dan aylık almamaları gerekmektedir. Hem anneye hem babaya ölüm aylığı bağlandıysa aylık oranları yüzde 12.5 sadece anneye ya da sadece babaya aylık bağlanması halinde aylık oranı yüzde 25 tir.
Ölüm Aylıklarına Zam Gelecek Mi?
Emekliye ödenen aylıklarda bir alt sınır belirlenecek. Bu alt sınır doğal olarak ölüm aylıklarına da yansımış olacak. Belirlenen bu alt sınır özellikle düşük ölüm aylığı alan kişilerin maaşlarını ciddi manada artırmış olacak.
İçerik Özet Başlıkları