SGK İşe Giriş Bildirgesi ve Detayları
Bildiğiniz üzere işveren tarafından işe alınan bir işçi için işe giriş bildirgesi formunun elektronik ortamda kanunen belirtilen süre içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmesi gerekmektedir. Bu yazımızda sigortalı işe giriş bildirgesi nasıl verilir, sgk işe giriş belgesi verilme süresi nedir, işe giriş bildirgesi görüntülemesi nasıl yapılır, işe giriş bildirgesi iptali nasıl yapılır? gibi merak ettiğiniz tüm sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.
Sgk işe giriş bildirgesi ne zaman verilir ?
Normal şartlar altında sgk işe giriş bildirgesi formunun en geç işçi çalıştırılan tarihten 1 gün öncesinde verilmesi gerekmektedir. Tabi bu durumun bazı istisnaları vardır. Sgk işe giriş bildirgesinin verilme süreleri ile ilgili istisnai durumları şu şekilde sıralayabiliriz.
Tarım,inşaat, balıkçılık iş yerleri
Tarım, inşaat ya da balıkçılık iş yerlerinde işe giriş bildirgesi aynı gün verilebilir. Yukarıda da belirtildiği üzere diğer tüm iş yerlerinde istisnai durumlar hariç en geç işe giriş tarihinden 1 gün öncesinde işe girişin elektronik ortamda yapılması gerekmektedir.
Pazartesi işe giriş halinde işe giriş bildirgesi
Pazartesi günü işe girecek olan çalışan için de iş yerinin nace koduna bakılmaksızın işe giriş bildirgesi aynı gün verilebilir. Pazartesi işe giriş bildirgesi verilmesi gerekiyorsa imkanınız varsa pazar gününden de verebilirsiniz.
Resmi tatile denk gelen günlerde işe giriş bildirgesi
Eğer işe giriş tarihinden resmi tatile denk geliyorsa işe giriş bildirgesinin takip eden ilk iş gününde verilmesi gerekiyor.
Sgk işe giriş cezası ne kadar?
İşe giriş bildirgesi örneğini elektronik ortamda yukarıda belirlenen kanuni süreler içerisinde vermemeniz halinde her bir işçi için brüt asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanır. Eğer işe giriş bildirgesini vermediğiniz SGK denetmeni ya da müfettişleri, diğer kamu kurumlarının teftişleri, mahkeme kararı v.s. tarafından tespit edildiyse her bir çalışan için brüt asgari ücretin 2 katı tutarında idari para cezası uygulanır.
Normalde SGK tarafından size uygulanan sgk bildirge vermeme cezasını tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödediğinizde %25 indirim uygulanmakta. Ancak işe giriş belgesini vermeniz gereken tarihten itibaren en geç 1 ay içerisinde kendiniz verdiyseniz uygulanan ceza tutarı üzerinden 3/4’ünün 1/4’ü kadar daha indirim uygulanır.
Sgk işe giriş bildirgesi görüntülemesi nasıl yapılır?
işe giriş görüntüleme işveren tarafından ya da SGK tarafından yapılabilmektedir. Ssk işe giriş bildirgesi görüntülemesinin çalışanlar tarafından e devlet sistemi üzerinden ya da başka online platformlardan yapılması mümkün bulunmamaktadır.
Çalışan olarak sgk işe giriş bildirgesi örneğimizi işverenimizden ya da herhangi bir SGK’dan kimlik belgeniz ile alabilirsiniz. İşveren olarak ise sigortalı işe giriş bildirgesi örneğini işe giriş bildirgesi uygulaması üzerinden görüntüleyebilirsiniz.
İşveren olarak işe giriş bildirgesi sorgulaması ve görüntülemesi için sisteme giriş yapınız.
İşe giriş bildirgesi uygulamasına e-bildirge kullanıcı adınız ve şifreniz ile giriş yapabilirsiniz. Şifrenizi bilmiyorsanız sgk e şifre görüntüleme başlıklı yazımızı takip ederek öğrenebilirsiniz.
İşe giriş ne zaman iptal edilebilir?
En son düzenleme ile sgk işe giriş iptalini işe giriş tarihini takip eden gün saat 23,59’a kadar sistemden yapabilirsiniz. Eğer bu süreyi geçirdiyseniz sistemden iptal edemezsiniz.
Bu durumda sgk işe giriş bildirgesi düzeltme dilekçesi ya da iptal dilekçesi ile bağlı olduğunuz SGK işveren servisine başvuru yaparak gerekli düzeltmeyi yaptırabilirsiniz.
SGK işe giriş kodları
Sigorta işe giriş kodlarına ilişkin tablo aşağıdaki gibidir;
- Kod 0: Mecburi Sigortalı
- Kod 1: İsteğe bağlı sigortalı
- Kod 2: 5(g) Sigortalı
- Kod 6: Yurt dışı borçlanma
- Kod 7: Çıraklar
- Kod 8: Sosyal güvenlik destek primi
- Kod 12: Uluslararası sözleşmesi olmayan yabancı uyruklu sigortalı
- Kod 14: Cezaevi çalışanı
- Kod 16: İŞKUR kursiyerleri
- Kod 17: İş kaybı tazminatı alanlar
- Kod 18: YÖK kısmi istihtam
- Kod 19: Stajyer öğrenciler
- Kod 20: Ek 5 tarım
- Kod 21: Ek 6 ticari araç
- Kod 23: 1402 SK Borçlanma
- Kod 24: İntörn öğrenci
- Kod 25: Harp m. Vazife m. 2330 ve 3713 SK göre aylık alanlar
- Kod 26: 5434 SK ek76, GM 192
- Kod 27: Libya’da çalışanlar
- Kod 28: Ek 9 10 günden azKod:29: Ek 9 10 günden fazla
- Kod 30: Ek 9 10 günden az uzun vade
- Kod 31: Milletvekili borçlanması
- Kod 32: Bursiyer
Çsgb iş kolu kodları
SGK işe giriş bildirgesi düzenlerken ihtiyacınız olacak olan ÇSGB iş kolu kodlarına ilişkin tablo aşağıdaki gibidir.
- Kod 1: Avcılık, balıkçılık, tarım ve ormancılık
- Kod 2: Gıda sanayi
- Kod 3: Madencilik ve taş ocakları
- Kod 4: Petrol, kimya, lastik plastik ve ilaç
- Kod 5: Dokuma, hazır giyim ve deri
- Kod 6: Ağaç ve kağıt
- Kod 7: İletişim
- Kod 8: Basın, yayın ve gazetecilik
- Kod 9: Banka, finans ve sigorta
- Kod 10: Ticaret, büro, eğitim ve güzel sanatlar
- Kod 11: Çimento, toprak ve cam
- Kod 12: Metal
- Kod 13: İnşaat
- Kod 14: Enerji
- Kod 15: Taşımacılık
- Kod 16: Gemi yapımı ve deniz taşımacılığı, ardiye ve antrepoculuk
- Kod 17: Sağlık ve sosyal hizmetler
- Kod 18: Konaklama ve eğelence işler
- Kod 19: Savunma ve güvenlik
- Kod 20: Genel işler
İşe giriş bildirgesi düzeltmesi nasıl yapılır ?
İşe giriş bildirgesindeki ÇSGB iş kolu kodunu, işçinin özürlü ya da eski hükümlü olup olmadığını, 4857 sayılı Kanunun 13 ve 14’üncü maddelerine tabi çalışıp çalışmadığı, 6356 görev kodu gibi bilgileri istediğiniz zaman elektronik ortamda güncelleme yapabilirsiniz.
Ancak işe giriş tarihini ya da işe girişin iptalini takip en geç işe girişi takip eden güne kadar sistemden yapabilirsiniz. Sonrasında bu bilgilerin değişikliği için dilekçe işveren dosyanızın bulunduğu SGK’ya başvuru yapmanız gerekiyor.
SGK işe giriş bildirgesi konusunda merak ettiğiniz tüm sorularınızı bize yorum olarak sormaktan çekinmeyin.
İçerik Özet Başlıkları