Yeni ve Dış Pazarlara Açılma Stratejileri Nelerdir?
Yoğun bir rekabetin sağlandığı küresel ve yerli pazarlarda başarılı olabilmek adına bu pazarlara açılmak isteyen bir çok kişi ve şirket bulunmaktadır. Yeni ve dış pazarlara açılmadan önce bilinmesi gereken en temel unsur pazarın iyi tanınması ve çağdaş bir ticaret anlayışına sahip olmaktır. Ticaretin dünyada hızla küreselleşme süreci başladığından bu yana pek çok işletme uluslar arası ticaret eğilimi göstermişlerdir. Özellikle gelişmiş ülkelerde yer alan bu işletmeler dünya pazarında oldukça etkindir. Günümüz teknolojisi küreselleşmenin en önemli etkenlerindendir.
Günümüzde gerek Türkiye gerekse diğer ülkeler 2000’li yıllardan bu yana yoğun bir şekilde işletmelerini uluslar arası pazarlara yönlendirmektedirler. Bu yönlendirmelerin başlıca nedenleri ise ülke içerisinde yer alan hükümet sınırlamaları, iç piyasa durgunluğu ve daha çok kazanç elde etme eğilimidir. Ülkeler genellikle dış pazarlara açılacak olan şirketlere teşvik primleri vermektedir. Dış pazarlara girmek isteyen şirketlerin ilk olarak sunacağı ürünün ya da hizmetin o pazarda karşılanıp karşılanmayacağı hususuna dikkat etmesi gerekmektedir.
Bunun yanı sıra demografik çevre, ekonomik çevre, finansal çevre ve rekabet çevresi faktörlerini iyi bir şekilde analiz ederek bu pazarlara adım atmalıdır. Ayrıca uluslar arası pazarda yer almak isteyen şirketler sadece alım satım işi yapmamakla birlikte franchising, yönetim sözleşmesi ve ortak girişim yöntemlerinden de faydalanmaktadır.
Yeni ve Dış Pazara Girmek İsteyen Firmaların Dikkat Etmesi Gerekenler
Dış pazarlara girmek isteyen şirketlerin kesinlikle yukarıda belirttiğimiz maddeleri iyi analiz etmeleri gerekmektedir. Bu analizler sonucunda ise dış pazara girmeye karar veren firmalar ayrıca; daha kaliteli ve ucuz ürün, yabancı firmaların fırsatlardan yararlanması, üretimde ölçek ekonomisi, tek bir pazara bağlı kalamama gibi birçok hususa da dikkat etmesi gerekmektedir.
- Pazar Çevresinin İncelenmesi
- Pazarın Avantajları ve Dezavantajları
- Pazarın Alım ve Satım Gücü
- Pazarın İhtiyacı
- Pazar Üzerindeki Rekabet
Ayrıca diğer şirketlerle yapılan ihracat anlaşmaları ile franchising sözleşmelerine iyi dikkat edilmeli kazanç sağlayıp sağlamayacağı hususunda iyi bir analiz yapılmalıdır. Unutulmamalıdır ki bir pazarda rağbet gören ürün diğer bir pazarda rağbet görmeyebilir. Tüketicinin arzına göre hareket etmek dış pazarda sizlere oldukça büyük avantajlar sağlayacaktır.