Döviz Riski Ne Anlama Gelir?

Döviz riski döviz kurundaki beklenmeyen değişikliklerden dolayı işletmelerin veya bireylerin zarar edebilmeleri ihtimalini veya zarar ihtimalini ortaya koymaktadır. Döviz riskini şu şekilde anlatmak istersek; İşletmelerin döviz cinsinden varlıkları olabildiği gibi döviz cinsinden borçları veya yükümlülükleri de olabilmektedir.

Temelde hiç risk almayan, hiç döviz riski almayan işletmeler her ikisini de eşit miktarda tutarlar. Örnek verirsek, 100.000 dolarlık varlığı olan bir işletme düşünelim. Bunun 100.000 dolarlık borcu varsa bu işletme döviz riski almıyor demektir. Ama günümüzde bu böyle değildir. Bu, belirtildiği kadar kolay değildir. İşletmeler özellikle yapmış oldukları ticaretlerde gerek ithalatçı olsunlar gerek ihracatçı olsunlar gerek iç piyasada işlemler yapsınlar mutlaka döviz riski içine girmektedirler.

Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse, döviz varlıkları döviz yükümlülüklerinden daha düşük olan işletmelerde, örneğin 100.000 dolarlık varlığı, 150.000 dolarlık da borcu veya yükümlülüğü olan bir işletme için düşündüğümüzde 1 dolar 1,5 TL iken eğer döviz kurunun 1.75 TL’ye çıkması durumunda bu işletme temelde zarar edecektir. Ama 1 dolar 1,5 TL iken döviz kuru 1.3 TL’ye düşerse o zaman bu işletme aksine kar edebilecektir. Temelde alınan risk bu işletmelerde ya kar ya zarar olarak ortaya çıkacaktır.

Eğer döviz varlığı döviz yükümlülüklerinin üstündeyse biz bu tür işletmelere “long” pozisyonda yani uzun pozisyonda deriz. Eğer, tam tersi ise yani döviz varlığı döviz yükümlülüğünün altındaysa bu işletmelere de “short” pozisyonda, yani kısa pozisyonda deriz.

Her iki pozisyon da döviz riski içerir. Döviz riski içermeyen tek pozisyon “square” yani kare pozisyonudur. Bu da döviz varlığının döviz yükümlülüğüne eşit olduğu durumu ifade eder.

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. Tamam Detaylı bilgi için tıklayınız.