2019 Gmsi İstisna Ne Kadar ?

2018 yılında kirada olan konut, işyeri ya da diğer gayrimenkul olarak sayılan mal varlıklarınızdan kazandığınız kira geliri eğer 2018 yılı için Gelir İdaresi Başkanlığınca yayımlanan istisna bedeninin üzerinde ise kira beyannamesi 2019 vermeniz gerekiyor. Tabi merak edilen konulardan birisi gmsi istisna 2019 tutarının ne kadar olduğu. Bu yazıda 2019 kira beyannamesi ne zaman verilir, 2019 gmsi hesaplaması nasıl yapılır ve kira vergisi ödeme tarihleri ne zaman konusunda bilgi bulabilirsiniz.

Kira beyannamesi ne zaman verilir 2019

Eğer işyeri ya da konutlarınız için elde ettiğiniz kira geliri aşağıda belirlenen istisna kısım üzerinde ise beyanname vermeniz gerekiyor. Beyanname veriliş tarihleri her yıl 01 Mart ile 25 Mart arasında olmakta. Buna böre 2019 yılında da beyanname verilişi 01 Mart 2019 tarihinde başlayacak ve 25 Mart 2019 tarihinde son bulacak.

2019 yılı gmsi istisnası

İstisna konutlarda 4400,00 TL. Yani 2018 toplam brüt kira geliriniz 4400 üzerinde ise beyan vermeniz gerekli. İşyerleri için durum farklı. Eğer aynı zamanda stopaja tabi iseniz 34000,00 TL, stopaja tabi değilseniz 1800 TL olacaktır.

Kira beyannamesi nasıl verilir ?

Hazır beyan sistemi üzerinden beyannameyi kolayca verebilirsiniz. Bunun için muhasebeci tutmanıza ve ücret ödemenize de gerek yok. Eğer online olarak yapamam derseniz beyanname formu ile vergi dairesine de başvuru yapabilirsiniz. Kira beyanı vermek için sisteme buradan giriş yapabilirsiniz: hazır beyan sistemine giriş

Kira beyannamesi hesaplama 2019

Beyanname verirken iki yöntemden birisini seçme hakkınız var. Bu yöntemler götürü gider yöntemi ve gerçek gider yöntemi.

Gerçek gider yönteminde konut, işyeri v.s. için yaptığınız elektrik, su, sigorta v.s. harcamaları toplam kira gelirinden düşülür ve kalan tutar 2018 vergi dilimlerinde kaçıncı vergi dilimine giriyorsa o oranda vergi ödersiniz.

Götürü gider yöntemi ise daha kolaydır ve en çok kullanılan yöntemdir. Bu yöntemde toplam kira geliri üzerinden istisna kısım düşülür. Kalan tutar kaçıncı vergi dilimine giriyorsa o oranda vergilendirme yapılır.

Kira gelir vergisi ödeme tarihleri 2019

Tahakkuk eden vergiyi peşin ödeme seçeneğini tercih ederek kapatabilirsiniz. Eğer dilerseniz iki eşit taksit ile de ödeme hakkınız var. İlk taksidi 01 Nisan 2019 tarihine kadar, ikinci taksidi ise 31 Temmuz 2019 tarihine kadar ödemeniz gerekiyor.

Kira vergisi nasıl ödenir ?

Ödemelerinizi vergi dairesi veznelerine, anlaşmalı banka şubelerine ya da kredi kartı ile internet vergi dairesinden yapabilirsiniz.

Kira vergisi ödenmezse ne olur ?

Tahakkuk eden verginin ilk taksidini 31 Mart 2019, ikinci taksidini ise 31 Temmuz 2019 tarihine kadar ödemeniz gerekir. Ödeme yapmazsanız borç gecikmeye gireceğinden faiz uygulanır. Daha sonra borçtan dolayı banka hesaplarınıza bloke konulabilir ve haciz uygulanabilir.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. Tamam Detaylı bilgi için tıklayınız.