İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır, Şartları Nelerdir?
Bilindiği üzere sosyal güvenlik sistemimizde işsizlik sigortası uygulanıyor. İşsizlik sigortası herhangi bir işyerinde ücretli olarak çalışanlardan kendi isteği ve kusuru dışında işsiz kalanlara gelir kayıplarını bir nebzede olsa önlemek amacıyla oluşturulan bir sigortadır.SSK’lı çalışan kişiler için işsizlik primi ödenmesi zorunlu tutulmaktadır.Peki işsizlik maaşı nasıl alınır, şartları nelerdir ? Kimler işsizlik maaşı alabilir ? İşsizlik maaşı ne kadar ödenir ? Bağkurlular işsizlik maaşı alabilir mi ? İşsizlik maaşı ile ilgili tüm merak edilenler yazımızın detaylarında…
Kimler İşsizlik Maaşı Alır?
- SSK’lı çalışanlar,
- Part-time çalışanlar,
- Taksi, dolmuş, toplu ulaşımda çalışanlar (Ek-6 Sigortalı olanlar)
- Sanatçılar,
İşsizlik Maaşı Alma Şartları Nelerdir?
- İşsizlik maaşı alabilmek için öncelikle çalıştığınız işten kendi kusurunuz dışında ayrılmanız ya da işten çıkartılmış olmanız gerekiyor. Eğer sebep olmaksızın iş aktinizi fesh ederseniz işsizlik maaşı almanız mümkün değildir.
- İşten çıkış tarihinizden önceki son 120 günde kesintisiz olarak çalışmış olmanız gerekiyor.
- İşten çıkış tarihinden önceki son 3 yıl içinde adınıza en az 600 günlük işsizlik sigortası primi bildirilmiş olması gerekiyor.
Bu şartları sağladığınız taktirde Çalışma ve İş Kurumuna müracaat etmeniz halinde tarafınıza çalıştığınız süreler esas alınarak işsizlik ödeneği yani işsizlik maaşı ödenecektir.
İşsizlik Maaşına Başvuru Nasıl Yapılır?
İşten çıkış bildirgenizi işveren tarafından SGK’ya bildirilmesinin ardından 30 gün içinde bulunduğunuz yerde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ya da Çalışma ve İş Kurumu Hizmet Merkezlerine başvuru yapabilirsiniz.Ya da E-Devlet kapısından E-Devlet şifreniz ile sisteme giriş yaptıktan sonra Kurumlar>Türkiye İş Kurumu>İşsizlik Ödeneği/İş Kaybı Tazminatı Başvurusu sekmelerini izleyerek başvuru yapabilirsiniz.
İşsizlik Maaşı Hesaplama 2018, Ne Kadar İşsizlik Maaşı Alırım?
Günlük işsizlik ödeneği sigortalının son dört aylık dönemdeki brüt kazancının yüzde kırkıdır. Örnek vermek gerekirse asgari ücretten çalışan bir işçinin işten ayrıldığı zaman alacağı işsizlik maaşı yaklaşık olarak 811 TL olacaktır.
İşsizlik Maaşını Kaç Ay Alabilirim?
İşsizlik maaşı son üç yıl çalışmış olanlardan;
- İşten çıkış bildirgesi verilmeden önce 600 gün adına işsizlik primi yatanlara 180 gün,
- İşten çıkış bildirgesi verilmeden önce 900 gün adına işsizlik primi yatanlara 240 gün,
- İşten çıkış bildirgesi verilmeden önce 1080 gün adına işsizlik primi yatanlara 300 gün,
süre ile işsizlik maaşı ödenir.
İşsizlik Maaşı Ne Zaman Yatar?
İşsizlik maaşı Çalışma ve İş Kurumu tarafından her ayın 5’inde yatmaktadır.
İşsizlik Maaşı Hangi Bankaya Yatar?
İşsizlik maaşı PTT Şubelerine yatırılmakta olup; her ayın 5 inde herhangi bir PTT şubesinden işsizlik maaşınızı alabilirsiniz.
İşsizlik Maaşı Ne Zaman Kesilir?
- İşsizlik maaşı alırken Çalışma ve İş kurumu tarafından teklif edilen bir işin sebepsiz olarak reddedilmesi,
- İşsizlik maaşı alırken sigortasız çalışmak,
- SGK’dan gelir veya aylık alanların,
tespit edilmesi halinde işsizlik maaşları kesilecek olup haksız ödenen maaşlarda geri alınacaktır.
İşsizlik Maaşı Alanlar Sağlıktan Faydalanır Mı?
İşsiz olduğu sürece işsizlik maaşı alanlar 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (e) bendine göre genel sağlık sigortalısı sayılır.Kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu eş çocuk anne ve babası da sağlık hizmetlerinden faydalanabilir. Bunun için başvuruya gerek yok. İşsizlik maaşınızın başladığı gün sağlık aktivasyon işlemleriniz sistem tarafından otomatik olarak gerçekleştirilecektir.
İşsizlik Maaşında Kesinti Olur Mu?
İşsizlik maaşından herhangi bir kesinti ya da vergi alınması söz konusu değildir. Sadece binde 0,759 oranında damga vergisi kesintisi yapılmaktadır. O da asgari ücretlinin alacağı işsizlik maaşında yaklaşık 60 kuruşa denk gelmektedir.
Bağkurlu Olanlar İşsizlik Maaşı Alabilir Mi?
Bağkurlu olmak için vergi kaydına tabi olarak çalışmak, şirket ortağı olmak ya da kendi nam ve hesabına tarımsal faaliyette çalışmış olmak gerekiyor. Çalışan kişilerin işsizlik maaşı kesileceğinden dolayı zorunlu bağkurlu olan kişiler işsizlik maaşı alamazlar.
İşsizlik Maaşı İçin Çıkış Kodları Nelerdir?
İşsizlik maaşı alabilmeniz için 4,5,12,15,17,18,23,24,25,27,28,31,32,33,34 kodlarıyla işten çıkış bildirgenizin verilmiş olması gerekmektedir.
Hatalı İşten Ayrılış Bildirgesi Nasıl Düzeltilir?
İşvereninizin hatalı işten ayırılış belgesi vermesi nedeniyle işsizlik maaşı alamıyorsanız işten çıkış bildirgenizin yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.
Bunun için işyerinizin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezine dilekçe vermeniz gerekmektedir.
İçerik Özet Başlıkları