Kıdem Tazminatı Reformu Nasıl Olacak?
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından 2019-2021 yıllarını kapsayan Yeni Ekonomi Programı’nın açıklanması ile birlikte bu program içerisinde yer alan bilgiler mali sorun yaşayan birçok vatandaşımızın ilgi odağı olmuştur.
Yeni Ekonomi Programı (YEP) içerisinde yer alan “Büyüme ve İstihdam” konulu bölüm de milyonlarca vatandaşımızın merakla beklemiş olduğu kıdem tazminatı meselesi ele alınmıştır. Bu program da sosyal taraflar arasında mutabakat sağlanması amaçlanarak hem özel sektörde hem de kamu da çalışan pek çok vatandaşımızın merakla beklediği kıdem tazminatı sorununun bir reforma dönüştürülmesi hatta fonlu sisteme geçişi öngörülmüştür.
Kıdem Tazminatı Nedir?
Kıdem tazminatı, belirli bir işte ya da hizmette çalıştırıldıktan sonra işine son verilen veya emeklilik dolayısıyla işinden ayrılmak zorunda kalan vatandaşlarımızın çalışmış oldukları süre boyunca verdiği hizmetin karşılığı olarak yasal bir şekilde almış olduğu toplu ücrettir.
Kimler Kıdem Tazminatı Alabilir?
Kıdem tazminatı alabilmek için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu şartların başında işvereniniz ile en az 1 yıl sigortalı olarak çalışmış olmanız gelmektedir. Bu durumu sağlamanız durumunda kendi isteğiniz ile işten ayrılmadığınız sürece işvereninizden yasal olarak kıdem tazminatı talep edebilirsiniz.
Bunun yanı sıra 1475 sayılı İş Kanununda yapılan düzenleme ile birlikte yaş dışındaki emeklilik şartlarını yerine getiren işçilerin de işten ayrılmaları söz konusu olduğunda kıdem tazminatı alabilmeleri sağlanmıştır. Yapılan bu düzenleme ile birlikte 15 yıl sigorta yani 3600 pirim günüyle kıdem tazminatı alınabilmesi sağlanmıştır.
Kıdem Tazminatı Şartları Nelerdir?
Kıdem tazminatı alabilmek için öncelikle iş yerinizde bir yıl çalışma sürenizi tamamlamanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra iş yerinde işin durması ya da sonlandırılması, işinizden askerlik görevi ile ayrılmanız, emekliye ayrılmanız, evlilik yapmanız, sigorta ve pirim gününü doldurmanız gibi işinizden ayrılmanızı gerektirecek durumlarda da kıdem tazminatı elde etme hakkına sahip olabilmektesiniz.
İşçinin ölümü ile iş sözleşmesinin feshi halinde de kıdem tazminatı elde edebilmektesiniz. Kendi isteğiniz ile askerlik ya da evlenme durumu istisna olmak üzere işten ayrılmanız halinde kıdem tazminatı almanız mümkün değildir. Yasal düzenleme ile belirttiğimiz durumlar haricinde işten ayrılan vatandaşlara yönelik olarak kıdem tazminatı ödenmesine hükmedilmemektedir.
Kıdem Tazminatı Hesaplama Formülü
Kıdem tazminatları işçinin işe başladıktan sonra bir yılı doldurması üzerine vermiş olduğu son brüt maaş üzerinden hesaplanmaktadır. Eğer işçi 1 yılı doldurmuş ve çalışmaya devam etmiş ise çalıştığı toplam yıl ile almış olduğu son brüt maaş çarpılarak hesaplanmaktadır.
Örnek vermek gerekirse çalıştığınız iş yerinde almış olduğunuz son ücret 3.000,00 TL ise ve 5 yıl çalışmış iseniz, kıdem Tazminatınız 3.000,00 TL x 5 sonucu elde edilmektedir. Yani sizlerin 5 yıl sonunda alacağınız toplam kıdem tazminatı tutarınız 15.000,00 TL’dir. Kıdem tazminatlarında sadece yasal olarak damga vergisi kesilmektedir.
İçerik Özet Başlıkları