Konut Fiyatlarını Etkiliyken 8 Temel Faktör

Gayrimenkul yatırımı çok sık tekrar eden bir yatırım türü değildir. İster yatırım amaçlı ister oturma amaçlı olsun çoğu yatırımcı gayrimenkulün fiyatının artığını görmek ister. Fakat konut fiyatlarıyla ilgili herkeste farklı bir algı vardır. Alıcılar her zaman minimum fiyat arayışındayken, satışılar en yüksek maliyetle maksimum kâr elde etmeyi amaçlamaktadır. Konut fiyatlarını belirleyen ve etkileyen faktörler bulunmaktadır. Konut fiyatlarını etkileyen 8 temel faktör şunlardır:

Lokasyon

Özellikle metropollerde fiziki şartlardan bağımsız olarak semtler arasında gayrimenkullerde büyük uçurumlar bulunmaktadır. Gayrimenkulün eğitim ve sağlık kurumlarına, alışveriş merkezlerine, iş alanlarına veya metro gibi toplu taşıma sistemlerine yakınlığı fiyatı etkileyen esas faktördür.

Fiziki Şartlar

Konutun yaşı, deprem yönetmeliğine uygun yapılmış olması, m² büyüklüğü, balkon, cephe gibi faktörler fiyatı olumlu yönde etkileyeceklerin başındadır.

Faiz Oranları

Faiz oranları, konut kredisi geri ödeme maliyetlerini artırarak konut talebinin ve fiyatlarının düşmesine neden olacaktır. Ayrıca kiralamayı satın almaya kıyasla daha cazip hale getirmektedir.

Resmi Şartlar

Gerekli yasal şartları taşıyıp taşımadığı ilgili yerlerden öğrenilmelidir. Tapu durumu, gayrimenkul üzerindeki ipotek ya da satış şerhi gibi kısıtlamalar fiyatı değiştiren etkenler arasındadır.

Tüketici Güveni

Tüketici güveni insanları risk almak isteyip istemedikleri yönünde etkilemektedir. İnsanlar konut fiyatlarının düşeceğinden endişe ederse satın alma planlarını erteleyeceklerdir. Bu da talebi dolayısıyla konut fiyatlarını düşürücü etkiye neden olacaktır.

Kredi Kullanılabilirliği

Kredi kullanılabilirliğinin daha rahat hale gelmesi konut talebini ve fiyatlarını artıracaktır, kredinin zor şartlarda elde edilmesi ise tam tersi etki yaratacaktır. Bankaların kredi şartlarını yumuşatması ya da sıkılaştırması fiyatları etkileyen faktörlerdendir.

Göç

Göç seviyelerinin artışı belli şehirlerde nüfus artışına bağlı olarak talep ve fiyat artışına neden olmaktadır. Diğer faktör ise demografik değişimdir. Artan boşanmalar yalnız yaşayan insan sayısını artırır ve talep fazlalığı ortaya çıkar.

Ekonomik Büyüme

Genelde konut talebi gelire bağlıdır. Artan gelir ve büyüyen ekonomi kişileri konutlara yönlendirerek talebi ve fiyatları yukarı çekecektir. Benzer şekilde ekonomik durgunluk da konut fiyatlarının düşmesine neden olacaktır.

İçerik Özet Başlıkları

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. Tamam Detaylı bilgi için tıklayınız.