Ölen Kişinin Borçları Kime Kalır ?
Ölen kişinin borçları kime kalır ? Devletimizde her 5 kişiden 1’ inin kredi borcu buluyor. Bununla beraber kredi ödemeleri hemen hemen tamamlanmamışken şahıs yaşamını kaybediyor. Elbet bu durum her insanın başına gelebilir, sadece bu aşamada ölen kişinin kredi borcu ne olur?
Borç ödeme noktasında ne tip bir süreç işler, banka ne tür prosedür uygular, borcun ödenememesi benzer biçimde bir durum söz mevzusu mudur? Tüm bu tarz şeyleri ve aklınıza takılan soruları yazımızda açıklamaya çalışacağız. Eğer sizde ölen kişinin kredi borcu ne olur merak ediyor iseniz doğru yerdesiniz anlama gelir.
Ölen kişinin borcu kime kalır ?
Ölen kişinin borcundan reddi miras yapmamış tüm kanuni veraseleri sorumludur. Reddi miras yapanlar borçtan sorumlu olmazlar ancak mirasını da alamazlar. Kanuni veraseler ise kişinin sırasıyla eşi, çocukları, anne ve babasıdır.
Ölen kişinin kredi borcu
Birçok şahıs kredi kullanım aşamasında hayat sigortası poliçesi ile karşı karşıya kalmıştır. Bu aşamada kredi kullanım aşamasında en mühim konulardan biri hayat sigortasıdır. Kişinin ölmesi halinde ilk olarak hayat sigortası yapmış olup yapmadığına bakılır. Eğer oldukça yüksek meblağlar var ise hayat sigortası yaptırmak büyük ehemmiyet taşımaktadır. Hayat sigortası ile yarını garantiye alabilir ve sevdiklerinizi zorda bırakmamış olursunuz.
Eğer ölen şahıs kredisine yaşam sigortası yaptırmış ise bu aşamada sigorta vefat eden kişinin borcunu öder ve mirasçılar borç ile karşı karşıya kalmaz. Sadece bir çok şahıs hayat sigortasını ek bir harcama olarak algıladığı için sigorta yaptırmaktan kaçınmaktadır.
Ölen kişinin kredi borcu ne olur ?
Bu aşamada ölen kişinin hayat sigortası bulunmuyor ise kredi borcu mirasçılara intikal eder ve borç mirasçılar için bağlayıcı olur. Sadece bazı durumlarda kişinin hayat sigortası olsa dahi ödemeler sigorta şirketi tarafınca yapılmayabilmektedir. Bu istisnalar poliçe aşamasında kabul görmüş olduğu ve ölen şahıs tarafınca imzalandığı için itiraz söz mevzusu değildir.Aşağıda belirtilen bazı durumlarda hayat sigortası geçerli değildir;
- Borçlunun ölümünde intihar şüphesi söz mevzusu ise ödeme yapılmayabilir ya da borçlu kati olarak intihar etti ise sigorta ödemesi gerçekleşmez.
- Borçlu kredi kullanım aşamasında bir hastalığı bulunduğunu sadece bunun poliçede belirtmemiş ise ve bu aşamada sigorta şirketi tarafınca hastalık tespit edilirse ödeme gerçekleştirilmez.
Hayat sigortası intiharı kapsar mı ?
Hayat sigortası olsa bile kişinin kendi isteği ile hayatına son vermesi yani intihar etmesi ve bunun da resmi olarak tespit edilmesi durumunda sigorta şirketi geri ödeme yapmaz.
Ölen kişinin ödediği kredi borcu geri ödenir mi ?
Merak edilen konulardan birisi de başlıkta belirttiğimiz benzer biçimde ödenen miktarın sigortadan alınıp alınamayacağıdır. Mesela borçlu toplamda 250 bin TL’ lik bir kredi kullanmış ve bunun toplamda 200 bin TL sini ödemiş ve 50 bin TL borcu kaldığında vefat etmiş.
Bu aşamada yaşam sigortası bulunan ve ölümünde kuşku bulunmayan borçlunun 50 bin TL lik borcu sigorta şirketi tarafınca ödenir, bu aşamada ödenen 200 bin TL ise ölen kişinin mirasçılarına sigorta şirketi tarafınca verilir mi? Bu probleminin cevabı evettir. Eğer mirasçılar isterse bu aşamada ödenen meblağ sigorta şirketinden talep edilebilir. Bundan dolayı yaşam sigortası kredi borcunun tamamını kapsamaktadır.
Bu sebeple sigorta şirketi tamamını ödemek ile mükelleftir. Sadece bazı sigorta şirketleri bu nokta da poliçelerine ek belgeler ilave ederek sözleşme şartlarında oynama yapabiliyor. Bu aşamada ödenen kredi taksitlerinin tamamını ya da bir kısmını mirasçılara ödemekten de kurtulmuş oluyor. O yüzden her durumda aynı kaide sigorta şirketi tarafınca işlemiyor.
Eğer sözleşmeyi incelediğiniz de bu şekilde bir ibare mevcut ise ne yazık ki bir ödeme alınamayabiliyor, sadece ibare mevcut değil sadece sigorta şirketi ısrarlı bir tutum ile ödemekten kaçınıyor ise bu şekilde bir hakkınız bulunduğunu ihmal etmeyin. Bu aşamada mevzu ile ilgili avukata danışabilir ve hukuki süreç dahilinde ödemelerinizi talep edebilirsiniz.
Kısacası eğer kişinin yaşam sigortası buluyor ise herhangi bir borç devri olmaz. Sadece yaşam sigortası yapılmamış ise bu aşamada kredi mirasçılara devredilir bu aşamada reddi miras hakkı kullanılabilir.
Ölen kişinin kredi kartı borcu ne olur ?
Ölen kişilerin varsa kredi kartı borçlarından kanunen reddi miras yapmamış kanuni varisleri yani eşi, çocuğu, anne ya da babası sorumludur.
Reddi miras emekli maaşını kapsar mı ?
Kişiler reddi miras yapsalar bile hak sahibi olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan gerekli şartlar da sağlanıyorsa ölüm aylığı alabilirler.
Ölen kişinin kredi kartını kullanmak
Bu durum suç teşkil eder. Kartı kullandığı tespit edilen kişilerden harcama tutarları faizi ile beraber geri istenir. Ölüm tarihinden önce varsa borçları kanuni varislerine kalacaktır.
İçerik Özet Başlıkları