SGK İşyeri Tescil Başvuru İşlemleri

Yanınızda çalışan ya da çalışacak işçinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirimi için öncelikle sgk tescil başvurusu yaparak iş yeri dosyası açtırmanız ve bildirim işlemleri için de yine ebildirge kullanıcı şifresi almanız gerekiyor. İşyeri tescil başvurusunu en geç işçi çalıştırmaya başlayacağınız tarihe kadar Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapmanız gerekiyor.Daha önce İşyeri tescil başvurusu Sgk iş yeri tescil formu ve ekinde gerekli belgelerle bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne elden ya da posta yolu ile yapılabilmekteydi.

Ancak 01 Haziran 2018 tarihinden itibaren  e-sgk iş yeri tescil uygulamasını kullanarak internetten iş yeri tescil başvurusu yapmanız gerekiyor. İşyeri bildirge formu ile elden ya da posta yolu ile yapılan başvurular kabul edilmeyecek ve idari para cezası uygulanacak. Bu yazımızda sgk iş yeri tescil başvurusunu nasıl yapabileceğiniz ve sgk iş yeri tescil internetten başvuru konusunda ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz. Ayrıca en çok sorulan ve sorun yaşanan meslek teşekkül ne demek sorusunun cevabını da bulabilirsiniz.

İşyeri bildirgesi ile sgk işyeri başvurusu

Sosyal Güvenlik Kurumu 01 Haziran 2018 tarihi itibariyle iş yeri bildirgesinin kağıt ortamından verilmeyeceğini, elektornik ortamda verilmesi gerektiği yönünde açıklama yapmıştır. İşyeri bildirgesini kağıt ortamında vermeniz halinde iş yeriniz hakkında idari para cezası uygulanacak. Bu yüzden ikinci bölüm olan internetten iş yeri tescil başvurusu kısmından tescil başvurusunu nasıl yapabileceğiniz konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Sgk iş yeri bildirgesi başvurunu iş yeri tescil bildirgesi ve gerekli belgeler ile iş yerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne yapabilirsiniz. Sgk tescil başvurusu için iş yeri bildirgesini formunu buradan indirebilirsiniz.

SGK Tescil Başvuru Formu

İşyeri bildirgesi ile iş yeri tescil başvurusunu en geç işçi çalıştırdığınız tarihe kadar Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapmanız gerekiyor. Eğer iş yeri sgk başvurusunu PTT yolu ile yapacaksanız kesinlikle taahhütlü ya da iadeli taahhütlü gönderin. Sgk iş yeri bildirgesi ekinde vermeniz gereken belgeler yazının devamında verilecektir.  Hem elden iş yeri bildirgesi formu ile hem de e-sgk iş yeri tescil sistemini kullanarak yapmış olduğunuz başvurularda verilecek belgeler değişmeyecek.

İki başvuru arasındaki tek fark iş yeri bildirgesi formunun birisinde elden doldurularak verilmesi diğerinde ise online olarak doldurulabilmesi. Online sgk iş yeri tescil hem daha basit olduğundan hem de gerekli belgeleri vermek adına ek süre sağlayabildiğinden başvuruyu online iş yeri tescil uygulamasını kullanarak yapmanızı öneririm. Gelelim online sgk iş yeri tescili nasıl yapılır sorusunun cevabına.

Sgk iş yeri tescil internet başvurusu nasıl yapılır?

İşyeri tescil internetten başvuru için takip etmeniz gereken yol adım adım şu şekildedir;

İnternetten sgk iş yeri tescil uygulaması ana ekranına girin. E-sgk iş yeri tescil uygulamasına buradan giriş yapabilirsiniz.

SİSTEME GİRİŞ

Uygulamaya giriş yaptığınızda aşağıdaki gibi bir ekran çıkacak karşınıza.

Buradan işverenin T.C. numarası, Nüfusa kayıtlı olduğu il ve doğum yılını seçerek devam edin. Ardından karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran çıkacak.

Bu menüden iş yerinizin durumuna uygun olan seçeneği seçiniz. Ben gerçek kişi için devamlı bir işyeri tescili başvurusu örneğini anlatacağım için gerçek kişi iş yeri bildirgesi düzenle menüsü ile devam edeceğim.

Açılan bu ekranda ise;

  • İş yerinin bağlı bulunduğu İl ve İlçe Sosyal Güvenlik Merkezi bilgilerini girin.
  • ilk defa iş yerinde ne zaman işçi çalıştırmaya başlayacağınızı belirtin.
  • Yapılan işin niteliği kısmına iş yerinde yapılacak işi özet bir kaç kelime ile belirtin. Örneğin Kamyon ile nakliye, Berber v.s. gibi.
  • Niteliği itibariyle en çok 30 iş günü süren bir iştir kısmında eğer iş 30 günden az sürecekse Evet değilse Hayır olarak bırakın.
  • İş yerinin mahiyeti: Eğer dosyanın tescil amacı bina inşaatı ya da geçici bir ihaleli iş için değilse Devamlı seçeniğini seçin. Eğer ihaleli bir iş ya da bina inşaatı dosyası tescili yapacaksanız Geçici seçeneğini seçin.
  • Çalışmaya başlayacak sigortalı sayısı kısmına işyerinde tescil tarihi itibariyle kaç kişi işe alınacaksa o sayıyı belirtin.
  • Defter tipi kısmında vergi dairesinde işverenin tabi olduğu defter türüne göre seçim yapın.
  • Meslek teşekkülü nedir ? Sgk meslek teşekkülü işveren olarak kayıtlı olduğunuz oda anlamına gelir. Örneğin şoförler odası, şirket ise ticaret odası, esnaf ise esnaflar odası gibisinden. Yani Meslek teşekkülü kısmına bağlı olduğunuz odanın unvanını kısaca yazabilirsiniz.
  • Ticaret Sicil vakıf dernek no: Buraya biliyorsanız işyerinin ticaret sicil numarasını yazın bilmiyorsanız herhangi bir rakam yazarak devam edebilirsiniz. Örneğin 1,2,3 v.s. gibi.

Devam ettikten sonra aşağıdaki gibi işyerinin adres bilgilerinin isteneceği menü gelecek karşınıza.

Bu kısımda işyerinin adres bilgilerini ayrıntılı olarak girin. Merkez adresi var mı kısmında eğer işyerinin başka bir adreste ana işyeri varsa ve bu işyerini şube olarak açıyorsanız Evet deyin. Böyle bir şey yoksa hayır deyin. Örneğin Türkiye İş Bankası adına herhangi bir ilçede şube açılacaksa bu kısma evet denilerek İş Bankasının merkez adres bilgilerinin girilmesi gerekir.

Devam ettikten sonra karşınıza gelecek olan bir diğer ekran ise Nace BİLGİLERİ kısmının yer alacağı ekran olacaktır.

6 lı nace kodu nedir?

6’lı nace kodu vergi dairesi tarafından yapılan işe uygun olarak verilen ve vergi levhasında yer alan koddur. Bu kodda işyerinin açılış amacı ve işyerinde yapılan faaliyetin ne olduğunu belirlemek için kullanılır. Bu kısımda 6’lı nace kodu kısmına direk vergi levhasında yer alan 6 haneli nace kodunu girerek Ekle deyin ve devam edin. Yukarıda da gördüğünüz üzere ben de 6’lı nace kodumu girdim.

Sonraki menüde ise Yönetici Bilgisi girişi yapacağınız ekran gelecek karşınıza.

Bu ekranda yönetici T.C numarasını yazarak sorgulama yapın. Telefon ve Fax bilgilerini de girdikten sonra Ekle diyerek İleri butonuna basın. Tüm bunları yaptıktan sonra açılan ekranda tüm bilgilerinizin doğruluğunu son defa kontrol ettikten sonra KAYDET butonuna basın. Kaydet dedikten sonra da online işyeri bildirgesi çıktısını almayı unutmayın.

Sgk işyeri başvuru formununun online nasıl verileceği ve sgk işyeri tescil online başvuru sistemi ile başvuru şeklini detaylı olarak anlattık. Gelelim sgk işyeri tescil için gerekli evraklara. Eğer e tescil uygulaması ile işyeri bildirgesini online olarak verdiyseniz gerekli belgeleri en geç 7 gün içerisinde bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezine göndermeniz gerekiyor.

Sgk işyeri tescil evrakları nelerdir?

İşyeri tescil başvuru formunu  sgk e işyeri tescil uygulamasından doldurduktan sonra eklemeniz gereken belgeleri kısaca şöyle sıralayabiliriz. Sgk işyeri tescil işlemleri için gerekli evraklar şunlardır;

  • İşveren kimlik fotokopisi.
  • İşveren imza sürküsü (Eğer birebir elden başvuru yapılacaksa imza beyannamesi istenmez)
  • Vergi levhası fotokopisi( Esnaflık kaydı olmayan ve sadece bina inşaatı tescili yapacaklar için istenmez)
  • Vekaleten açılacaksa kanuni vekile ait imza sürküsü ve SGK işyeri tescili ve şifre konusunda yetki verilmiş vekaletname

Eğer tescil tüzel kişilik için yapılacaksa ilave olarak;

  • Şirketin ticaret sicil gazetesi fotokopisi,
  • Yetkili kişilere ait imza sürküleri,

Bina inşaatlarında yukarıdakilere ilave olarak;

  • Bina inşaatı ruhsat fotokopisi,
  • Anahtar teslim yapılacaksa buna ilişkin sözleşme

İhaleli işlerde yukarıdakilere ilave olarak;

  • İhaleli işe ait sözleşme,
  • Alt taşeron varsa alt taşeron sözleşmeleri.

İşyeri tescil güncelleme yapılabilir mi?

Sgk açılış başvurusunu online olarak yaptıysanız ve hatalı bilgi girişi yaptıysanız e işyeri tescil uygulaması anasayfasında Tescillerim kısmına girerek gerekli güncellemeleri yapabilirsiniz. Eğer internetten işyeri tescil uygulamasında gerekli düzeltmeyi/güncellemeyi yapamadıysanız bir dilekçe ile işyerinin bağlu bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvuru yapabilirsiniz.

SGK işyeri tescil için başvurunun nasıl yapılacağı hususunu ayrıntılı olarak anlattık. Tabi tescil işlemi tek başına yeterli değil. Tescil yapıldıktan sonra SGK e bildirge sisteminden aylık prim ve hizmet belgesi ya da muhtasar ve prim hizmet beyannamesi verebilmeniz için SGK e bildirge şifresi almanız gerekiyor. Bunun için sonraki yazımız olan SGK e bildirge başvurusu nasıl yapılır yazımızı okumanız gerekiyor.

Sgk işyeri açılışı nasıl yapılır konusunda çok sorulan bazı sorular ve cevapları aşağıdaki gibidir. Siz de işyeri tescil uygulaması nasıl yapılır konusundaki tüm sorularınızı bize yorum olarak sorabilirsiniz. 

Meslek teşekkülü nedir, meslek teşekkülü ne demek?

E işyeri bildirgesi girişi yaparken işverenlerin en çok takıldıkları kısım meslek teşekkülü ne demektir hususu olmaktadır. Meslek teşekkülü işverenin bağlı olduğu oda ismidir. Örneğin şoförler odası, esnaf odası ya da şirket ise ticaret odası v.s. gibi. Umarım meslek teşekkülü ne sorusunun cevabını verebilmişimdir.

Bina inşaatı için sgk tescil işlemleri nasıl yapılır ?

Bina inşaatı sahipleri sgk tescil nasıl yapılır sorusunu bize sıklıkla sormakta. Yukarıda ayrıntılı olarak anlattığım bilgileri takip ederek bina inşaatınız için sgk işyeri numarasi alma işlemini tamamlayabilirsiniz.

İşyeri tescil belgesi nedir ?

Sgk işyeri açılışı için  işyeri bildirgesi sgk online başvuru sisteminden doldurularak verilmesi gereken belgedir.

Sgk yapılan işin niteliği kısmına ne yazılmalı ?

İşyeri bildirgesinde yer alan yapılan işin niteliği kısmına işyerinde yapılan işi bir kaç kelime ile özetleyebilirsiniz. Örneğin Bakkal, Alışveriş Merkezi v.s. gibi.

Sgk tescil sorgulaması nasıl yapılır ?

Bunu online olarak yapamazsınız. En yakın SGK’ya uğrayarak yapabilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. Tamam Detaylı bilgi için tıklayınız.