Asgari Geçim İndirimi 2020
Asgari geçim indirimi diğer adı ile agi tutarları belli oldu. İnsanlar yaşamlarını sürdürebilmek ve geleceğe yönelik olarak yatırım ve birikim yapmak için çeşitli etkenleri kullanmakta ve ek gelir getiren işlere yönelmektedir. Günümüz yaşam standartları ve meydana gelen zamlar hesaplandığında birçok insanın mali olarak oldukça zor durumda kaldığını rahatlıkla görebiliriz.
İnsanlar ise bu zor durum karşısında nefes alacak bazı yöntemlere başvurmakta ve maaşlarına gelecek olan zamları beklemektedirler. Maaşlara yansıyacak olan zamlardan en çok merak edileni ise Asgari Geçim İndirimleridir. Sizlere bu yazımızda 2020 yılı Asgari Geçim İndiriminden bahsedeceğiz.
Asgari Geçim İndirimi Nedir?
AGİ miktarları Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 75. Maddesine göre belirlenmektedir. Asgari Geçim İndirimi (AGİ) miktarları genellikle yılın ilk aylarında belirlenmekte ve Bakanlar kurulu tarafından onaylanarak resmi gazete de yayımlanmakta ve uygulanmaya başlanmaktadır.
Asgari Geçim İndirimi (AGİ), çalışanların evli ve bekârlık durumuna, eğer evli ise eşinin çalışıp çalışmadığına ve bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısına göre değişiklik göstermekte ve belirlenmektedir. Asgari geçim indirimi vergi dışı bırakılmıştır. Devletlerin geneli bu uygulamayı işçilere yönelik olarak uygulamakta ve işveren tarafından gelir vergisinden düşülerek işçilere ödenmektedir.
2020 Agi tablosu
Yılbaşının yaklaşması ile birlikte birçok insan 2020 yılında maaşlarına yansıyacak olan AGİ indirim tutarını merak etmektedir. 2020 yılında asgari ücret üzerinden hesaplanan ve çalışanların yararlanabileceği agi tutarları aşağıda verilmiştir.
Asgari geçim indirimi hesaplarken belirli başlı özelliklerin göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Bu özellikler genellikle medeni durumunuz, çocuk sayınız ve eşinizin çalışıp çalışmama durumu ile ilgilidir. Asgari Geçim İndirimi ücreti hesaplanırken il olarak ilk yılık ilk altı ayının asgari ücret toplamına bakılmaktadır. Toplanan bu ücret ise asgari geçin indirimi oranıyla çarpılmakta ve çıkan miktar ise veri oranı olan %15 ile çarpılmaktadır. Tüm bu işlemlerin sonucu ise 12 aya bölünerek aylık asgari geçim miktarını ortaya çıkarmaktadır.
Asgari Geçim İndirimi eşin çalışma durumu ve çocuk sayısına göre değişkenlik göstermektedir. Yani her kişi için aynı tutarlar ödenmemektedir. Bu hususu da göz önünde bulundurarak hesaplama yapmanız sizlerin avantajına olacaktır.