Evlilik Tazminatı Hesaplaması Nasıl Yapılır?
İş hayatında oluşturulan kurallar çalışanların rahat ve güvenilir bir şekilde çalışmalarına olanak sağlıyor. Tüm kurallar İş kanununda belirtilmiş olup buna işveren ve çalışan kişilerde uymak zorundadır. İş kanunu kapsamı içerisinde yer alan kurallardan bir tanesi de evlilik tazminatıdır.
Evlilikten dolayı iş akdini sonlandırmak isteyen bir kişi iş kanununda belirtilen maddeye istinaden tazminat alabilir. Tazminatın aktif olarak işverenden istenebilmesi için de bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Evlilik tazminatından erkekler yararlanamıyor. Bu kural sadece sigorta kapsamı içerisinde çalışan evli kadınlar için geçerli bir durumdur.
Evlilik Tazminatı Alma Şartları
Tüm sektörler içerisinde kadın çalışma oranı oldukça yüksektir. Bu sektörler içerisinde bekar ve evli kadınlar yer alıyor. Bekar bir kadın çalıştığı herhangi bir iş yerinde iken bir başka kişi ile evlenir ise evlilik tazminatına hak kazanır. Aşağıdaki şartlar geçerli olur ise evlilik tazminatına hak kazanılır.
- Resmi nikah kıyıldıktan sonra kadın 1 yıl içerisinde ayrılmak için işverene başvuru yapılması.
- İş yerinde çalışma süresinin en az 360 gün olması.
Bu şartları sağlayan her kadın işverene evlilik tazminatı için başvuru yapabilir. Bu tazminatın verilme amacı evlilik akdinin oluşması ile başlar. Kişi kendi isteğine bağlı olarak çalıştığı iş yerinden ayrılabilir. İster ise de ayrılmayarak çalışmasına devam eder. Bu şekilde yapar ise tazminat alamaz ve tazminat süresini de geçirir ise güncelliğini yitirir.
Evlilik Tazminat Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Çalıştığınız her ay size belirli bir net ücret ödenir. Ayrıca işveren tarafından devlete belirli bir vergi ödemesi yapılır. Evlilik tazminatının hesaplanmasında net ücret değil brüt ücret esas alınır. İş kanununda da evlilik tazminatının brüt ücretten ödeneceğine dair bir kanun maddesi bulunur. Aylık olarak hak ettiğiniz brüt ücret ayrılmak istediğiniz süreye kadar olan çalışma yılınız ile hesaplanır.
Siz bir işlerinde 5 yıldır aktif olarak çalışıyorsunuz. Ve içinde bulunduğunuz yılda evlilik gerçekleştirdiniz. Bu ana kadar çalışma süreniz de 5 yıl olduğunu varsayalım. En son aldığınız brüt ücret tutarı ile çalıştığınız yıl sayısı çarpılır ve ortaya alacağınız tazminat tutarı çıkar. Bu tazminat tutarına aldığınız yemek ve yol ücretleri de eklenir.
Evlilik Tazminatı İçin Dilekçe Örneği
Evlilikten dolayı çalıştığınız iş yerinizden ayrılmak istediğinizde bir dilekçe hazırlamanız gerekiyor. Bu dilekçeyi işverene sunarak iş akdinizi sonlandırabilirsiniz. Dilekçe ekine mutlaka evlilik cüzdan fotokopisini de eklemeyi ihmal etmeyin. Dilekçe içerisinde iş yerine başladığınız tarihi de ekleyerek iş akdinizin evlilikten dolayı sonlandırılması istediğinizi belirtebilirsiniz. Yazılan dilekçe işverene yönelik olacaktır. Aşağıda evlilik tazminatı için dilekçe örneği sunulmuştur.
Şu tarihten itibaren aktif olarak çalıştığım pozisyonumdan evlilik nedeni ile ayrılmak istiyorum. Gerekli işlemlerin yapılarak tazminat tutarımın hesaplanıp hesabıma yatırılmasını rica ederim.
Bu tarz yazdığınız dilekçenin altına imzanı da ekleyerek insan kaynaklarına sunabilirsiniz. İnsan kaynakları kararınız kesin ise bu dilekçeyi kanunen geri çeviremez ve işleme alır. Belirtilen süreç içerisinde iş ile olan ilişkinizi keser ve hesaplamanız yapılarak iş akdiniz sona erdirilir.
Evlilik Nedeniyle İşten Ayrılma Tazminat Hesaplaması Net Maaştan mı Brütten mi Yapılır?
Evlilik tazminatı alacakların en merak ettiği konulardan bir tanesi de tazminatın nasıl hesaplandığı dır. Bu hesaplama brüt maaş tutarından yapılır. Brüt maaştan yapılan hesaplamanın da bir kuralı bulunup iş kanununda açıkça belirtilmiştir. Taban ve tavan fiyat üzerine çıkılmadan hesaplama yapılır. Taban hesaplama da 01 Ocak 2018 ile 31 Aralık 2018 tarihi arası en düşük 2029,50 TL, En yüksek ise 5001.76 TL olacaktır.
Evlilik tazminatı konusundaki tüm sorularınızı yorum olarak yazmaktan çekinmeyin.
İçerik Özet Başlıkları