GSS Nasıl Ödenir 2020

Genel Sağlık Sigortası GSS uygulaması ilk kez 01 Ocak 2012 tarihinden itibaren adım atmıştır. Bu tarihten sonrasında eğer herhangi bir Sosyal güvencenizin olmadığı dönem var ise sizin de genel sağlık sigortası kapsamına alınmış olmanız yüksek ihtimaldir.

Bu yüzden GSS tescilinizin olmadığını ve bu kapsamda borcunuz bulunup bulunmadığını e devlet sistemi aracılığı ile sorgulamanızı tavsiye ederim. E devlet sisteminde SGK-Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama menüsü aracılığı ile tescil ve borç bilginizi denetim edebilirsiniz. Bu yazımızda GSS primi nereye, nasıl ödenir mevzusunda bilgilere yer veriyoruz.

GSS primi nasıl ödenir ?

Prim ödemelerinizi T.C numaranız ile kolayca yapabilirsiniz. Ödemeler hem bankalarda hem de mobil, web bankacılığı sistemlerinde, ATM’lerde ve PTT’de aynı menüden alınmaktadır. Ödeme işlemini SGK Ödemeleri- GSS Prim Ödemeleri menüsü üstünden T.C. numaranız ile yapabilirsiniz.

GSS borcu atm den nasıl ödenir ?

ATM’de de aynı şekilde SGK ödemeleri-GSS prim ödemeleri menüsünden T.C. numaranız ile giriş sağlayarak kolayca ödeme yapabilirsiniz.

Kredi kartı ile GSS borcu nasıl ödenir ?

Prim borçlarınızı SGK kart ile prim ödeme sisteminden de kolayca ödeyebilirsiniz. Bunun için e devlet şifresine ihtiyacınız var. Ek olarak bu sistemden bir tek kendinize ilişkin borcu kredi kartı ile ödeyebilirsiniz. Başkasının e devlet şifresi ile başkasına ilişkin borçlar ödenmiyor. Kart ile online Sosyal Güvenlik Kurumu gss borcu ödemek için ilk olarak SGK kart ile prim ödeme sistemine T.C. numaranız ve e devlet şifreniz ile giriş yapın. Sisteme giriş sağladıktan sonrasında Sorgu Türü: Öteki Tahsilatlar ve Sorgu Tipi: GSS prim menüsünü seçerek devam edin. Sorgulama sonucunda çıkan borcunuzu kredi kartı bilgilerinizi de girerek kolayca ödeyebilirsiniz.

GSS borcu hangi bankalara ödenir ?

Ödemeler aşağı yukarı Türkiye’de bulunan tüm bankaların şubelerinden, mobil ve web bankacılığı sistemlerinden, ATM’lerden ve PTT şubelerinden yapılabilmekte. GSS prim borcu ödemesi yapabileceğiniz başlıca bankalar şunlardır;

  • Ziraat Bankası,
  • Vakıf Bank,
  • Halk Bank,
  • PTT,
  • Garanti Bankası,
  • Deniz Bank,
  • T. İş Bankası,
  • Akbank,
  • Yapı ve Kredi Bankası,
  • Burgan Bank,
  • TEB ve ötekiler .

GSS primleri ayın kaçında ödenir ?

Sosyal Güvenlik Kurumu tüm prim ödemelerinde olduğu benzer biçimde GSS primlerinde de her ayın son ödeme zamanı takip eden ayın sonudur. Doğrusu 2020/Ocak ayına ilişkin gss borcu için son ödeme zamanı 28 Şubat 2020’dir. Bu tarihe kadar ödeme yapmadığınızda sağlıktan yararlanma ile ilgili bir mesele olmaz.

GSS prim borcu kaç ay olursa sağlıktan yararlanma

Yukarıda da belirttiğim suretiyle borç ödemesi için son tarih her ay için takip eden ayın sonudur. Eğer gss kapsamında son ödeme vadesi geçmiş iki aydan fazla borcunuz var ise sağlık hizmetlerinden yararlanamazsınız. Doğrusu toplam borcunuzun 4 aylık toplam prim tutarından azca olması gerekiyor.

GSS tescilim yeni açıldı sağlıktan ne vakit yararlanırım ?

Bunun için 30 gün beklemeniz gerekiyor. Tescil tarihinden itibaren 30 günü tamamladıktan sonrasında sağlıktan yararlanabilmeniz için minimum 30 günlük prim borcunu ödemeniz gerekiyor. Borcu ödemeden sağlık provizyon alamazsınız. Eğer GSS’ye geçmeden ilkin kendi sigortalılığınızdan ya da bakmakla yükümlü olunan kişi olarak anne, baba, çocuk üstünden devam eden güvenceniz var ise GSS tescilinin açıldığı günden itibaren sağlıktan yararlanabilirsiniz.

Bağkur borcu GSS’den yararlanmaya engel mi ?

Eğer 4b-bağkur kapsamında borcunuz var ise, bağkuru terk ederek genel sağlık sigortasına geçtiyseniz bağkur borcunuzu ödemeden sağlıktan yararlanamazsınız. GSS kapsamında sağlıktan yararlanabilmeniz için bağkur borcunuzu kapatmanız gerekiyor. Aksi halde GSS’de 30 günü tamamlasanız ve prim borcunuz olmasa bile sağlıktan yararlanamazsınız.

Genel Sağlık Sigortası ödeme ile ilgili sorularınızı yorum olarak gönderebilirsiniz. Bu yazımızda GSS nasıl ödenir, gss borcu nasıl ödenir, gss prim borcu nasıl ödenir, gss primi nasıl ödenir ve gss prim borcu nasil odenir sorularının cevaplarını vermeye çalıştık.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. Tamam Detaylı bilgi için tıklayınız.