Hesap İşletim Ücreti, İadesi ve Yapılması Gerekenler

Bankaların vadesiz hesaplar için aldığı bu ücretin bundan sonra ödenmemesi ve yapılmış olan ödemelerin iadesinin önü açıldı.

Hesap İşletim Ücreti Nedir?

Hesap işletim ücreti, kredi kartı ücretinden farklı olmakla birlikte aynı kapıya çıkmaktadır. Bankalar, vadesiz hesaplardan her yıl için belirli tutarda bir ücret kesmektedir. Bu ücreti, ilgili hesabın banka üzerinden işlem yapılmasına imkân tanıdığı ve bu hizmetin belirli masraflar doğurduğu gerekçesi ile almaktadırlar. Bu durum, zaten parasal işlemlerini banka üzerinden yaparak, bankaya da katkı sağladığını düşünen kullanıcılar açısından oldukça rahatsız edici olmaktadır.

Hesap İşletim Ücreti Yasal Mı?

Hayır. Hesap işletim ücreti yasal değil. Ancak bu ücretin alınmasını yasaklayan bir hüküm de yok. Ayrıca bankacılık faaliyetlerinden doğan masrafların kullanıcılardan alınabileceği yönünde hükümler var. Bankalar da bu açıklığı kendi lehlerine yorumlayarak ücret talebinde bulunmaktalar. Bu sebeple yasal olmayan bu ücretin hukuka uygunluğu konusu hakkaniyet karamı üzerinden tartışılmaktadır. Gerçekten bankalar böyle bir ücret almayı hak edecek masraf ve hizmet vermekte midir? İşte bu soru yıllardır konunun tartışıla gelmesine neden olmuştur.

Esasen bankalar bu hesaplardan kar elde etmektedir. Çünkü bu hesaplar üzerinden yapılan hemen hemen bütün işlemlerden kesinti yaptığı gibi, hesapta bulunan paralar hem likidite varlığını arttırmakta hem de paraları işleterek, faiz gibi gelirler elde etmesine imkân vermektedir.

Her Hesaptan İşletim Ücreti Kesilir Mi?

Bu konu tamamen bankaların takdirlerine göre değişmektedir. Bazı bankalar ki bu da zaman zaman değişebiliyor, hesap işletim ücreti almayacağını söylüyor. Dolayısıyla hesap işletim ücreti almayan bankalar mevcut. Bununla birlikte bazı hesaplardan bu ücreti almayan bankalar var. Örneğin büyük bir kısmı maaş hesabı gibi sürekli getirisi olacak hesaplardan böyle bir ücret talep etmemektedir. Yine öğrenci burs hesabı gibi hesaplardan da almayanlar mevcut. Ayrıca sürekli ve özellikle yüksek tutarlı işlemler yapılıyorsa ücret kesilse bile iadesinde sorun yaşanmıyor. Gelelim hesap işletim ücreti kesilirse yapılabileceklere.

Yargıtay’dan Hesap İşletim Ücreti Kararı

Hakkaniyet üzerinden yapılan tartışmalara Yargıtay son noktayı koydu: Bankalar hesap işletim ücreti isteyemez. İstedi ve aldı ise iade eder.

Bu güne kadar bu konuda çok farklı kararlar çıkabilmekte idi. Bankadan bankaya uygulama değiştiği gibi, Hakem Heyeti de farklı kararlar verebilmekte idi. Ancak Yargıtay’ın verdiği son karar ile bu tartışmalar nihayete erdi. Yargıtay hesap işletim ücreti kararı ile, bu ücretin kesilmesinin hakkaniyete ve dolayısıyla hukuka uygun olmadığına, 10 yıla kadar ödenmiş ücretlerin iade edilmesi gerektiğine hükmetmiştir. Bu 10 yıllık sınır ise hukukta var olan ve hak düşürücü süre olarak bilinen teknik bir uygulamadır.

Hesap işletim Ücreti İadesi

Hesap işlettim ücreti iadesi için yapılması gerekenler aslında oldukça basit:

  • Bankaya yazılı başvuru
  • Banka cevabı üzerine Hakem Heyeti’ne başvuru

Öncelikle bankaya muhakkak yazılı olarak bir başvuru yapmak gerekecektir. Bu durum müşterilerin gözünü korkutmasın. Dilekçe göndererek, noterden ihbarname gönderilerek bu başvuru yapılabileceği gibi bankaya mail atarak da yapılabilir. Hatta banka internet sitelerinde mevcut olan şikayet ve istek kısımlarından bile talep açıkça belirtilerek başvuru yapılabilir. Dikkat edilmesi gereken şey ise yapılan işlemin her anının muhakkak surette bir kopyasının saklanmasıdır.Çünkü hakem heyeti belge talebinde bulunduğunda iletilmesi gerekecektir.

Bu durumdan sonra ise banka 30 gün içerisinde yazılı olarak cevap verirse bu cevap ile, şayet vermezse 30 gün geçtikten sonra şikayet başvuru örneği ve banka tarafından şikayetin alındığına dair belge( mail adresine gönderilecek otomatik alındı maili de olur) ile Hakem Heyetine müracaat edilir. Burada unutulmaması gerekn banka tarafından Sms ile yapılan retler veya şifahi beyanlar cevap olarak kabul edilmez. Mutlaka yazılı cevap veya cevap süresinin geçmesi beklenmelidir.

Bu aşamada da önemli olan talebin açık olarak dile getirilerek ilgili belgelerin başvuruya eklenmesidir. Bu şekilde hazırlanmış başvuru evrakları ile en yakın hakem heyeti bürosuna başvurulabileceği gibi e-devlet sistemi üzerinden giriş yapılarak da başvuru yapılabilir. Ancak burada Hakem heyeti olarak ifade edilen kurum, Tüketici Hakem Heyetleri değil, Bireysel Müşteri Hakem Heyeti’dir.

Bu sayede yaklaşık olarak 60 gün içerisinde hesap işletim ücreti iadesi sağlanmış olacaktır.

 

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. Tamam Detaylı bilgi için tıklayınız.