3 Adımda Kariyer Planlaması Nasıl Yapılır

Günümüzde hızla değişen iş kollarına ve kurallarına ayak uydurmakta zorlanıyorsanız yapacağınız ilk şey oturup geleceğinizle ilgili bir kariyer planı yapmaktır. Kariyer planlaması her yaşta yapılabilir. Kariyer planı size yol gösterir, hedefinize ulaşmanız için kendinizi tanımanızı ve eksiklerinizi geliştirmenizi sağlar.

İlk aşamada sizin için anlamlı olan sürede ulaşmak istediğiniz hedefi belirlemelisiniz. Önünüze hedef koyarak nereye ne kadar zamanda ulaşmak istediğiniz konusunda kararlı olmalısınız. Planlama aşamasında mevcut durumunuzu belirlemeli sonra hedefinize giden yol haritanızı hazırlamalısınız. İyi bir kariyer planı yapabilmek için sabırla izlemeniz gereken temel 3 aşama bulunmaktadır;

  • Hedefinizi belirleyin
  • Kendinizi tanıyın
  • Hareket planı hazırlayın

Hedef Belirleme

Öncelikle gelecekte nasıl bir hayat istediğinize karar vermelisiniz. Bunun için nasıl bir iş, nasıl bir sosyal hayat, hangi şehir, hangi ülke, hangi sektör, pozisyon ve ne kadar maaş gibi soruları cevaplamalısınız.

Nasıl bir iş, sektör, hangi pozisyon gibi sorulara cevap verebilmek için öncelikle ilgi ve becerilerinize uygun kariyer seçeneklerinizi araştırın. Bunun için üniversitelerin kariyer merkezleriyle görüşebilir, çalışma hayatınızdaki arkadaşlarınızdan, ailenizden ya da mezun derneklerinden destek alabilirsiniz. İş arama sitelerindeki ilanlara göz atarak ülkemizde ve dünyada yükselen sektörlere bakarak elde ettiğiniz bilgiler doğrultusunda sektör ve pozisyonunuza karar verebilirsiniz.

Özfarkındalık

Geçmiş deneyimlerinizi düşünerek kendinizi tanımalısınız. Nelerden hoşlandınız, hangi alanlarda başarılıydınız? Bu sorular kendinizle ilgili öğrenmeniz gerekenleri size sunacaktır. Kendinizi dinlemek ve mümkün olduğunca tarafsız davranarak güçlü ve zayıf yönlerinizi keşfetmeniz en önemli adım olacaktır. Sonraki adımınız ise güçlü yönlerinizi artırmak, zayıf yönlerinizi ise geliştirmek olmalıdır.

Hareket Planı

Seçtiğiniz sektör ve pozisyona göre mesleki yeterlilik belgesi, yabacı dil, yüksek lisans, sertifika gibi gereksinimleri belirleyin ve bunları en kısa sürede edinebilecek planı oluşturun. Kariyer fuarlarına giderek veya meslek odalarına ve mezun derneklerine üye olarak çevrenizi genişletin.

Kariyerinizi gözden geçirmek için belli aralıklar belirleyin, bu ne kadar ilerlediğinizi, hızlanmanız gerekip gerekmediğini size gösterecektir. Gözden geçirme aşamasında kariyer danışmanlarından destek almak farklı bir bakış açısıyla değerlendirmenize yardımcı olacaktır.

İçerik Özet Başlıkları

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. Tamam Detaylı bilgi için tıklayınız.