Brütten Nete 2020

Brütten nete asgari ücret hesaplaması ile brüt ve net asgari ücret güncel tutarları konusunda ayrıntılı bilgileri yazımızda bulabilirsiniz. Her yıl olduğu gibi bu yıl da hem çalışanlar hem de işverenler tarafından en çok merak edilen konulardan biri brütten nete hesaplama tutarları ile asgari ücret net ve brüt tutarları. Çünkü ödenecek sgk primleri, işçi maaşları, idari para cezaları, işsizlik primleri, memurların ve diğer tüm çalışanların alacakları asgari geçim indirimleri ve diğer tüm ödemeler asgari ücrete göre belirleniyor.

Peki 2020  asgari ücret ne kadar ? Asgari ücret nasıl tespit edilir ? Tüm çalışanlar tarafından merak edilen bu soruların cevabını öğrenmek için yazımızı detaylı olarak incelemenizi tavsiye ediyoruz.

2020 Asgari Ücret Hesaplama

2020 yılında uygulanacak olan asgari ücret Asgari ücret komisyonu tarafından belirlenir. Asgari ücret komisyonu asgari ücreti belirlemede bazı kriterleri esas alır. Bu kriterler;

  • Ülkenin içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik durum,
  • Ücretliler geçinme indeksi,
  • Fiilen ödenmekte olan ücretlerin genel durumu,
  • Geçim şartları,
  • Kamu kuruluşları, üniversitelerin görüşleri,
  • Ekonomi uzmanlarının görüşleridir.

Ayrıca Asgari Ücret komisyonunun içinde hem işçi sendikalarından hem de işveren sendikalarından temsilciler bulunmakta, hükümette bakan düzeyinde temsil edilmektedir.

2020 brütten nete hesaplama

Brüt maaş üzerinden net maaş hesaplaması yapılırken birtakım kesintiler yapılır. Bu kesintiler düşüldükten sonra çalışana ödenecek net maaş hesaplaması yapılır. Emekli olmayan işçilerde brüt maaştan %14 ssk primi ile %1’lik işsizlik ödeneği primi olmak üzere toplam %15 oranında kesinti yapılır ve gelir vergisi matrahı hesaplanır. Bulunan tutar üzerinden gelir vergisi ve damga vergisi de düşülür. Böylece asgari geçim indirimi hariç net maaşı hesaplanmış olur. Emekli çalışanlarda da hesaplama aynıdır ancak emeklilerde sadece %7,5’lik SGK prim payı kesilir. Gelir vergisi matrahı bulunur ve düşüldükten sonra ödenecek net maaş hesap edilir.

Konut kapıcıları ile apartman görevlilerinde ise hesaplama tamamen farklıdır. Gelir vergisi kesintisi bu çalışanlardan yapılmadığından brüt maaştan sadece SGK payı ile işsizlik prim payı kesilerek net maaşları hesap edilir. Hemen https://finanslayin.com/kapici-maasi-2019/ sayfamızı ziyaret ederek brütten nete kapıcı maaşı hesaplaması ile güncel kapıcı maaşlarına göz atabilirsiniz.

Brütten nete maaş 2020

01 Ocak 2020 tarihi itibariyle asgari ücrette artış olacak. Asgari ücretteki artış ile beraber 01 Ocak 2020-31 Aralık 2020 tarihleri arasında brütten nete maaş hesaplaması aşağıdaki gibi olacaktır;

  • Brüt aylık maaşları:: 2.943,00 TL,
  • SSK primi  ( %14): 412,02 TL,
  • İşsizlik primi  (%1): 29,43 TL,
  • Gelir vergisi oranı:  375,23 TL,
  • Damga (%07,59) : 22,34 TL,
  • Agi hariç net asgari ücret: 2.103,98 TL,
  • Bekar ve çocuksuz çalışan agi tutarı: 220,73 TL. 

Net asgari ücret asgari geçim indirimi dahil: 2.324,70 TL. 

Sgk tavan 2020

Bildiğiniz gibi tavan ücreti asgari ücretin brüt tutarının 7,5 katı üzerinden hesap edilmektedir. Bu hesaba göre 01 Ocak 2020-31 Aralık 2020 tarihleri arasında tavan brüt asgari ücret 22.072,50,TL, günlük tavan brüt ücret ise 735,75 TL olacaktır.

Asgari ücret ve brütten nete hesaplama hakkındaki tüm sorularınızı yorum kısmından sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. Tamam Detaylı bilgi için tıklayınız.