Çalışan Kadınların Süt İzni Ne Kadar?
Bilindiği üzere son yıllarda devlet çalışan annelerin haklarını oldukça genişletti. Yarım gün çalışmadan tutun da ücretsiz izinlere kadar doğum yapan kadınların birçok sosyal hakkı var.Peki çalışan kadınların süt izni ne kadar ? süt izni ne zaman başlar, ne zaman biter ? memur kadınlar süt iznini nasıl kullanır ? süt izni kaç saat ? Tüm bu merak edilenleri öğrenmek için yazımızın devamını okumanızı öneriyoruz.
Çalışanların Doğum İzni Ne Kadar ?
- Hamile çalışan kadınların doğum öncesi 8 hafta doğum sonrası ise 8 hafta izinleri bulunuyor.
- Çoğul gebeliklerde doğum sonrası doğum izni ise 10 haftadır.
- Erken doğum halinde doğum öncesi kullanılamayan izinler doğum sonrasında kullanılabilir.
- Annenin sağlık durumu iyi olduğu taktirde doğumdan önceki 3 haftaya kadar çalışabilir. Ancak doktorundan çalışabilir raporu alması gerekmektedir.
SSKlı Çalışanların Süt İzni Ne Kadar ,Süt İzni Kaç Saat ?
SSKlı çalışanların süt izni İş Kanununa göre belirlenmiştir.4857 sayılı İş Kanununa göre doğum yapan annenin bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam 1.5 saat süt izni verilir. Süt iznini kullanacağı saati anne kendisi belirler. Kadın çalışanın çocuğunu emzirmesi için geçen süreler çalışma saatinden sayılır.
Memurların Süt İzni Ne Kadar?
Devlet memurlarının süt izni devlet memurları kanununa göre belirlenmiştir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre doğum yapan bir annenin ilk altı ayda günde 3 saat ikinci 6 ayda ise günde 1.5 saat çocuğunu emzirme hakkı bulunmaktadır. Süt izninin günün hangi saatlerinde, kaç kere kullanılacağının belirlenmesinde annenin tercihi esastır.İdarenin herhangi bir saat belirleme yetkisi bulunmamaktadır.
Süt İzni Ne Zaman Başlar, Süt İzni Ne Zaman Biter?
- Süt izni SSKlı çalışan işçiler için doğum anı itibariyle başlar, çocuk 1 yaşını doldurana kadar devam eder.
- Süt izni devlet memurları için analık izninin bitim tarihinden itibaren başlar ve 12. ayın sonuna kadar devam eder. Görüldüğü üzere ssklı çalışanlar için süt izni doğum itibariyle başlamakta ve doğum izniyle çakışmaktadır. Ancak devlet memurları için böyle bir sorun bulunmamaktadır.
Süt İzni Ücretten Kesilir Mi?
Çalışan kadınların süt izni kullandığı saatler çalışma süresi sayıldığından dolayı süt izni kullanan kadınların ücretlerinden kesinti yapılamaz. Süt izni kullandırılması kanuni bir zorunluluktur.
Süt İznimi Toplu Kullanabilir Miyim?
Doğum yapan annelerin en çok merak ettiği konu süt izin hakkını toplu kullanıp kullanamayağı. İş Kanununda ya da Devlet Memurları kanununda süt izninin toplu kullanılmasıyla ilgili herhangi hak maalesef yok. Süt izni hakkı da daha çok çocuğu korumak amacıyla verilen bir hak olduğundan dolayı süt izninin günlük kullanılması daha yerinde bir uygulama olacaktır. Ancak günlük süt izninin imkansızlık nedenleriyle kullanılamayacağı durumlarda ya da kullanılmasında bir fayda görülemeyen durumlarda işverenin de uygun görmesi halinde süt izinleri toplu olarak kullanılabilir.
Süt İzninde Nöbet Tutulur Mu?
657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre kadın memurlara hamileliğin 24 üncü haftasından sonra ve doğumdan sonraki 1 yıl içindeki sürede gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez.Bu hükme göre devlet memurları hamileliğin 24 üncü haftasından doğumdan sonraki 1 yıla kadar gece çalıştırılamaz.
Öğretmenlere Süt İzninde Nöbet Verilebilir Mi?
Öğretmenlere süt izni saatlerine denk gelen dönemlerde nöbet görevi verilemez.
Babaya Süt İzni Verilir Mi?
Babanın anne doğum yaptıktan sonra 24 ay boyunca ücretsiz izin alma hakkı bulunmaktadır. Ayrıca doğumda ya da doğum iznini kullanırken annenin ölümü halinde baba geriye kalan annelik izinlerini kullanabilir. Ancak babanın süt izni kullanma hakkı bulunmamaktadır.
Süt İznimi Kullanamıyorum, Ne yapmam Gerekiyor?
İşvereniniz eğer süt izninizi kullanmanıza izin vermiyorsa Çalışma ve İş Kurumuna şikayette bulunabilirsiniz. Süt iznini kullandırmamak haklı fesih sebebidir. İşten ayrılabilir, tazminatınızı alabilirsiniz.
Doğum Yapan Anneye Para 2019
Doğum yapan anneye devlet tarafından belirli bir para yardımı yapılmaktadır. Bu konu hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için Doğum Yardımı Nasıl Alınır başlıklı yazımızı incelemenizi tavsiye ediyoruz.
İçerik Özet Başlıkları