SGK Toplu Para Nasıl Alınır?
Bilindiği üzere emekli olabilmek için ilk işe giriş tarihine göre belirlenen yaşı doldurmak, sigortalılık süresini tamamlamak ve prim gün sayısını tamamlamak gerekiyor. Ancak bazı sigortalılar yaşını ve sigortalılık süresini doldurduğu halde prim gün sayısını doldurmadığı için emekli olamıyor.Peki bu sigortalıların kendi hesaplarına ödenmiş primler ne olacak ? SGK’dan toplu para nasıl alınır ? Kimler toplu para alabilir, şartları nelerdir ? Tüm detayları sizler için yazımızda kaleme aldık.
SGK’dan Toplu Para Alma Şartları Nelerdir? Kimler SGK’dan Toplu Para Alabilir?
- SGK’dan toplu para alabilmek için ssk bağkur ya da emekli sandığı kapsamında sigortalı olmak gerekiyor.Yurtdışı sigortalıları ya da geçici 20.madde kapsamında banka,sigorta şirketleri ya da ticaret odalarında çalışmış olanlar SGK’dan toplu para alamazlar.
- SGK’dan toplu para alabilmek için ssklı çalışanların emeklilik şartında olduğu gibi işten ayrılmış olmaları gerekiyor. Bağkur sigortalıların ise esnaf ise dükkanını kapatması tarım bağkurluların ise faaliyetlerini terk etmeleri gerekiyor.
- SGK’dan toplu para alabilmek için kadın sigortalılar için 58 yaşını, erkek sigortalılar için ise 60 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor.Emeklilik yaş şartını sağlasanız bile bu yaşları beklemeniz gerekiyor.
- SGK’dan toplu para alabilmenin en önemli şartı emeklilik şartlarının sağlanmıyor olması.Kadın sigortalılar için 58 yaşını, erkek sigortalılar için ise 60 yaşını dolduranlardan gerekli prim gün sayısını sağlayamayanlara toplu para ödenmektedir.
SGK’dan Toplu Para Nasıl Alınır? SGK Toplu Para Dilekçe Örneği
Emekli olamayan sigortalılar toplu para alabilmek için öncelikle Sosyal Güvenlik Kurumuna Tahsis Talep ve Beyan Tahahhüt Formu ile başvuru yapması gerekmektedir. Gerekli incelemeler yapıldıktan sonra adınıza yatırılan primler toptan ödeme yoluyla tarafınıza iade edilecektir. İade edilen primlerinizi Ziraat Bankası aracılığıyla iade alabilirsiniz.
SGK Toplu Para Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Toptan ödeme SSK lı çalışanlar için kendi adına yatan Bağkur sigortalıları için ise kendisinin yatırdığı malullük yaşlılık ve ölüm sigortası primlerinin;yani primlerinin %20 lik kısmının talep tarihine kadar güncellenmesi sonucu bulunan tutardır.Genel sağlık sigortası primleri toptan ödemede iade edilmez.
Ölen Sigortalının Primlerinin İadesi Nasıl Yapılır?
Bilindiği üzere 5 yıllık sigortalılık süresi ve 900 günü ya da her türlü borçlanma dahil 1800 günü olan sigortalılar vefat ettiğinde hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanmaktadır. Bu şartı sağlayamayan sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanamamaktadır. Ölüm aylığı bağlanamayan hak sahiplerine yatan primlerin iadesi ölüm toptan ödemesi yoluyla iade edilmektedir. Burada hesaplanan tutarın %50 si vefat eden sigortalının eşine %25 er lik kısmı da hak sahibi çocuklarına ödenmektedir.Vefat eden hak sahibinin 360 günü var ise ölüm paranızı almayı unutmayın.Daha detaylı bilgi için Ölüm Parası Nasıl Alınır 2018 ? başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Toptan Ödeme İhya Nasıl Yapılır?
Primlerinizi toptan ödeme yoluyla geri aldıysanız ancak emekli olma şartlarını sağladınız ve iade aldığınız primlere ihtiyacınız var ise ihya yoluyla iade aldığınız primlerinizi yeniden satın alabilirsiniz. Burada yeniden güncelleme katsayısı uygulanacak ve hesaplanan tutarı ödemeniz halinde iade aldığınız primlerinizi hizmetten saydırmış olacaksınız. Ölüm sigortasında da aynı şekilde toptan ödeme olarak aldığınız hizmetleri ihya yapabilirsiniz.
İçerik Özet Başlıkları