Ehliyet Sağlık Raporu Veren Hastaneler

Ehliyet sağlık raporu veren hastaneler ve ehliyet sağlık raporunu nasıl ve nereden alabileceğiniz hakkında tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz. 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle yeni tip ehliyetler kullanıma sunulmuştu.  Yeni tip çipli ehliyetler son kullanım tarihi ile verilmektedir. Bu sebeple her yenileme işleminde ehliyet için sağlık raporu alınması gerekmektedir.

Yazımızın içerisinde sağlık raporu ve yeni sürücü belgesi için bilinmesi gerekenleri detaylı olarak ele alacağız. Vereceğimiz cevaplar sıkça sorulan sorular ve karşılaşılan problemler baz alınarak hazırlanmıştır.

Dijital ehliyet nasıl alırım ?

Dijital ehliyet almak eskisi kadar zor değildir. Yapmanız gereken öncelikle aşağıda belirtilen yolu takip ederek sağlık raporu almanız. Sağlık raporundan sonra PTT’ye ehliyet için gerekli harcı T.C. numaranız üzerinden yatırın. Biometrik fotoğrafınızı da hazırladıktan sonra Nüfus Müdürlüğünden online randevu alın. Randevu gününde ve saatinde rapor ve fotoğraf ile orada bulunmanız yeterlidir. Sonraki süreç için Nüfus Müdürlüğü tarafından gerekli yönlendirme yapılacaktır.

Dijital ehliyet nereden alınır ?

Başvurular yukarıda belirtilen belgeler ile Nüfus Müdürlüklerine yapılır. Ehliyetiniz ise PTT kargo ile tarafınıza ulaştırılır.

Ehliyet sağlık raporu nedir ?

Ehliyetini yenileyen ya da ilk defa ehliyet alacaklardan istenen ve sağlık durumunun ehliyet almasına engel teşkil etmediğinin tespiti için talep edilen rapordur.

Ehliyet yenileme sağlık raporu şartları ?

Sağlık durumunuzda sürücü belgesine engel teşkil edecek bir durumun olmaması yeterlidir. Bunun haricinde özel bir şart aranmaz.

Sürücü sağlık raporu nereden alınır ?

Sosyal güvenceniz olsun yada olmasın ücretli veya ücretsiz olarak sağlık raporu alabilirsiniz. Özel hastane ve Devlet hastaneleri bu rapor için muayene ücreti talep etmektedir. Ehliyet için sağlık raporu veren hastane ve sağlık kurumları:

  • Aile hekiminiz veya bağlı bulunduğunuz Aile Sağlığı Merkezi.
  • Özel hastaneler.
  • Özel tıp merkezleri.
  • Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler.
  • Devlete bağlı Tıp Fakülteleri ve özel sağlık kuruluşları.

Hızlı rapor almak isteyen kişilerin ilk önceliği sağlık ocakları yani aile hekimi olmaktadır. Aile hekiminiz gerekli duyduğu taktirde sizi bir üst sağlık kuruluşuna sevk edebilir. Aile sağlığı merkezi içersin de yapılamayan muayeneler için Devlet hastanesinden ek ücret ödeyerek işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.

Sürücü belgesi için sağlık raporu zorunlu mu ?

2016 öncesi ve sonrasında ehliyet alabilmek için sağlık raporu zorunludur. Ehliyet başvuru ve yenileme işlemleri sırasında bu raporu tedarik etmezseniz işlemleriniz gerçekleştirilemez. Sizden istenen tüm evrakları eksiksiz olarak tedarik etmeniz gerekmektedir.

Ehliyet için sağlık raporu ücreti

Yukarıda bahsettiğimiz sağlık kuruluşları içerisinde muayene ücretleri farklılık göstermektedir. Seçeceğiniz sağlık kuruluşu hangisi olursa olsun alacağınız rapor aynıdır. Bu sebeple ehliyet için sağlık raporu alacağınız kurumu seçerken bunu göz önünde bulundurmalısınız.

Ehliyet için sağlık raporu ücretleri şu şekildedir:

  • Aile hekimi muayenesi ücretsizdir ve size rapor ücretsiz olarak verilmektedir.
  • Devlet hastanesi doktor muayene ücreti 50 TL ve Sağlık kurulu rapor ücreti 200 TL tutmaktadır.
  • Üniversite veya Tıp Fakülteleri üzerinde muayene 75 TL Sağlık Kurulu raporu ise 300 TL tutmaktadır.

Sağlık Kurulu raporu sadece farklı branşlar üzerinden yapılacak muayeneler için zorunludur. Bu kişinin sağlık geçmişine göre farklılık göstermektedir. Vermiş olduğumuz fiyatlar zaman içerisinde farklılık gösterebileceğini unutmayın. Güncel ücretler için mutlaka gideceğiniz sağlık kuruluşunu arayarak bilgi edinin.

Yukarıda belirtilen ücretlere ilave olarak sağlık güvencenizin olup olmadığı göz önünde bulundurularak ilave ücret talep edilir. Güncel hastane muayene ücretlerine https://finanslayin.com/ozel-ve-devlet-hastanesi-sigortali-muayene-ucreti/ sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Özel hastanelerde ehliyet için sağlık raporu ne kadar ?

Özel hastane muayene ücretleri farklılık gösterdiğinden dolayı ilgili hastane üzerinden bilgi almanız daha doğru olacaktır. Ortalama olarak 200 lira civarında bir ücret talep edilebilmektedir.

Aile hekimi sağlık raporu ücreti

Aile hekimi tarafından verilen sağlık raporları sağlık güvencenizin olup olmadığına bakılmaksızın ücretsiz olarak verilmektedir.

Ehliyet sağlık raporu özel hastane

Sürücü belgesi için talep edilen ehliyet sağlık raporunu özel hastaneler ve ya özel tıp merkezlerinde  de alabilirsiniz. Ancak buradan alınacak raporlar ücret olarak birazcık cebinizi yakabilir.

Ehliyet sağlık raporu geçerlilik süresi

Almış olduğunuz sağlık raporu normal şartlarda bir yıl süre ile geçerlidir. Ancak gerekli durumlarda sizden yeniden sağlık raporu sunmanız istenebilir. Alacağınız yada aldığınız ehliyet sınıflarına göre farklı yenilenme tarihlerine sahip olabilirsiniz. Bu durumda her yenileme için yeni bir sağlık raporu almalısınız.

Aynı dönemde aldığınız ehliyet sınıfları için bir adet rapor almanız yeterli olacaktır. Diğer sınıflar için farklı sağlık kriterleri aranıyor ise farklı rapor almanız gerekebilir.

Yeni Ehliyetler Kaç Yıl Geçerli

Yeni ehliyetler alınacak sınıfa göre geçerlilik süreleri değişmektedir. Ehliyetin alınma tarihinden itibaren 5 ile 10 yıl arasında geçerliliğini korumaktadır.

5 Yıl Geçerli Yeni Ehliyet Sınıfları

Her beş yılda bir gerekli evraklarla uzatmanız gereken ehliyet sınıfları:

  • C1 sınıfı.
  • C1E sınıfı.
  • C sınıfı.
  • CE sınıfı.
  • D1 sınıfı.
  • D1E sınıfı.
  • D sınıfı.
  • DE.

10 Yıl Geçerli Yeni Ehliyet Sınıfları

Her on yılda bir gerekli evraklarla uzatmanız gereken ehliyet sınıfları:

  • M sınıfı.
  • A1 sınıfı.
  • A2 sınıfı.
  • A Sınıfı.
  • B1 sınıfı.
  • B sınıfı.
  • BE sınıfı.
  • F sınıfı.
  • G sınıfı.

Sağlık raporu almaya gitmeden önce bir rahatsızlığınızın olmadığından emin olmanızı tavsiye ederiz.

b sınıfı ehliyet için sağlık raporu nereden alınır ?

Yukarıda belirtilen sağlık hizmet sunucularının herhangi birisinden alabilirsiniz .Nereden ve nasıl alabileceğiniz yukarıda ayrıntılı olarak verilmiştir.

Ehliyet sağlık raporu örneği

Aile hekimi ve ya doktor tarafından verilecek olan rapor örneği aşağıdaki gibi olacaktır;

Ehliyet sağlık raporu hakkındaki sorularınızı yorum kısmından sorabilirsiniz. 

2 Yorum
  1. Filiz Öztürk

    Aile hekimlerinden alacağımız rapor ehliyet için hala geçerli m?

    1. Editör

      Evet aile hekiminizin vereceği rapor ehliyet için geçerli sayılmaktadır.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. Tamam Detaylı bilgi için tıklayınız.