Yeşil Kart Nedir? Yeşil Kart Nasıl Alınır?

Bilindiği üzere 01.01.2012 tarihinden itibaren zorunlu genel sağlık sigortası yürürlüğe girdi.Bu tarihten sonra hiçbir sosyal güvencesi olmayan ve herhangi bir yakınından sağlık yardımı almayan kişiler zorunlu genel sağlık sigortası kapsamında tescil edildi ve genel sağlık sigortası primi ödemeye başladı. Ödeme gücü olmayan vatandaşlar için ise yeşil kart uygulaması devam ediyor.Bu yazımızda Yeşil Kart Nedir ? Yeşil Kart Nasıl Alınır ? Yeşil Kart başvurusu nasıl yapılır ? Kimlere Yeşil Kart verilir.Tüm bu soruların ve diğer merak ettiklerinizin cevabı yazımızın devamında.

Yeşil Kart Nedir?

Ülkemizde 1992 yılından bu yana yeşil kart uygulaması var.Peki yeşil kart nedir ? Hiçbir sosyal güvenlik kurumunun güvencesi altında olmayan ve sağlık giderlerini karşılayamayacak durumda olan Türk vatandaşlarının sağlık giderlerinin devlet tarafından karşılanmasını öngören bir sistemdir.Yeşil kartlı olan Türk vatandaşları sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için prim ödemek zorunda değildir.Şartları sağladığı sürece yeşil karttan yararlanmaya devam eder.2012 yılından sonra Yeşil Kart kanunu kaldırıldı işlemleri SGK tarafından devralındı ve Yeşil Kartlılar 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (1) numaralı alt bendi kapsamında genel sağlık sigortalı sayıldı.Ama hala halk arasında bu uygulama yeşil kart olarak anılıyor. Bizde bu geleneği bozmak istemedik.

Yeşil Kart Nasıl Alınır?

Yeşil kartlı olabilmek için öncelikle hiçbir sosyal güvencenin olmaması gerekiyor. Sosyal güvenceden kasıt; ssk, bağkur,emekli sandığına tabi olmamak,banka sandıklarından yararlanmamak gerekiyor.

Yeşil Kart Başvurusu için gerekli evraklar nelerdir?

Sadece nüfus cüzdanı yeterlidir. Başvuru formları ilgili vakıf tarafından verilecektir.

Yeşil Kartlı olmak isteyen ve hiçbir sosyal güvencesi olmayan Türk vatandaşlarının öncelikle ikametlerinin bağlı bulunduğu kaymakamlıklar bünyesinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvuru yapması gerekiyor.Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından formda dolduracağınız bilgilere göre bir gelir araştırması yapılıyor. Bu araştırmada tapu taşınmaz kayıtlarınızdan tutun da banka hesaplarınıza kadar tüm bilgilerinize ulaşılıyor.Hane halkı kişi başına düşen geliriniz net asgari ücretin üçte birinin altında olursa yeşil kartlı olabilirsiniz.

Yeşil Kartlı olarak sağlık hizmetlerinden yararlanmak için sadece başvuru yapmak ve gelir testinin sonuçlanması yeterli değil. Başvurunuz sonuçlandıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yaparak yeşil kart kaydınızın açılması gerekiyor. Bu işlemi yapmazsanız hastanelerde sağlıktan yararlanabilmeniz mümkün değildir.

Yeşil Kartta eskisi gibi karne ya da herhangi bir belge yok. Nüfus cüzdanınız ile hastanede muayene olabilir, eczaneden de ilacınızı alabilirsiniz. Yeşil Kartlı olduğunuz zaman sadece siz değil hanedeki tüm bireyler de yeşil kartlı olacaktır.

Yeşil Kart Başvuru Sorgulama

Yeşil Kartlı olmak için başvuru yaptınız başvuru sonucunuzu;

  • Başvuru yaptığınız Kaymakamlıktan,
  • Sosyal Güvenlik Kurumundan,
  • E-Devlet üzerinden Gelir Testi Sonucu Sorgulama menüsünden,

öğrenebilirsiniz.

Gelir Testi Sonucuna İtiraz

Gelir testi sonucunda tarafınıza yeşil kart çıkmamış olabilir. Gelirinizin düşük olduğunu düşünüyor ve prim ödeme gücünüz bulunmuyorsa gelir testi sonucuna itiraz edebilirsiniz. İtirazları gelir testini yapan Vakıflar kabul ediyor.

Yeşil Kartın Avantajları Nelerdir?

Yeşil kartınız var ise:

  • Tüm devlet hastanelerinden ücretsiz faydalanabilirsiniz.
  • Eğitim araştırma hastanelerinden ücretsiz faydalanabilirsiniz.
  • İlaçlarınızı yüzde 20 katılım payı ödeyerek alabilirsiniz.
  • Devlet hastaneleri ve eğitim araştırma hastanelerinde yaptıracağınız tahlil,tetkik ve diğer işlemlere ücret ödemezsiniz.

Yeşil Kart Diş Tedavisini Karşılıyor Mu?

Sağlık Bakanlığına bağlı tüm diş hastaneleri ve dispanserlerinde diğer sigortalılar gibi yeşil kartlılarda tedavi görebilirler.

Yeşil Kartta Sevk Var Mı?

Sağlık Bakanlığına bağlı tüm devlet hastaneleri ve eğitim araştırma hastanelerinde ücretsiz muayene olabilirsiniz. Ancak üniversite hastanelerinin tıp fakülteleri ve özel hastanelerde de ücretsiz sağlık hizmeti almak istiyorsanız hastanelerden sevk almanız gerekiyor. Sevk aldığınız taktirde üniversite hastaneleri ve özel hastanelerden de yararlanabilirsiniz.

Yeşil Kart Yenileme Var Mı?

01.01.2012 tarihinden önce yeşil kartlı olanların karneleri her yıl yenileniyordu.01.01.2012 tarihinden sonra bu uygulama kaldırılmış olup geliriniz vakıf tarafından her 3 ayda bir araştırmaya tabi tutulacaktır.Gelirinizin düşük olduğu anlaşılırsa yeşil kartlı olmaya devam edersiniz.

Yeşil Kartı İptal Ettirmek İçin Ne Yapmak Gerekiyor

Sigortalı olduğunuz zaman yeşil kartınız SGK’nın sistemi tarafından otomatik olarak iptal ediliyor.Ancak prim ödeyerek genel sağlık sigortalı olmak özel hastanelerden doğrudan yararlanmak istiyorsanız bir dilekçe ile SGK’ya başvurarak prim ödeyeceğinizi tahahhüt etmeniz yeterli olacaktır.

Yeşil Kart Alamayanlar Ne Kadar Prim Öder?

Yeşil kart alamayanlar zorunlu genel sağlık sigortası kapsamında tescil edilecek olup;2018 yılı için aylık ödeyeceği prim miktarı 60.88 TL dir. 7143 sayılı Kanunla genel sağlık sigortası prim borçlarının tüm gecikme zammı ve gecikme faizi silinmiş olup detaylı bilgiye 2018 Gss Affı ve 2018 Gss Borç Sildirme başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Bağkur Borçlusunun Eşi Yeşil Kartlı Olabilir Mi?

Bağkur sigortalılarının bir çoğu prim borcundan dolayı hem kendileri hem de eş ve çocukları sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor. Bağkur borçlusunun eşi şartları sağladığı taktirde yeşil kartlı olabilir sağlık hizmetlerinden yararlanabilir.

Yabancılar Yeşil Kartlı Olabilir Mi ?

Yeşil kartlı olabilmek için Türk vatandaşı olma şartı bulunmaktadır. Bu nedenle yabancı uyrukluların yeşil kartlı olabilmesi mümkün değildir.

Yeşil Kart Maaşı Var Mı?

Yeşil kart maaşı diye bir maaş türü bulunmamaktadır.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. Tamam Detaylı bilgi için tıklayınız.